Parlementaire commissie onderzoekt corruptieschandaal Kurz
De Oostenrijkse oppositiepartijen richten een parlementaire commissie op voor onderzoek naar de corruptiebeschuldigingen aan het adres van Sebastian Kurz. De ÖVP-leider stapte na druk van zijn coalitiepartner op als bondskanselier.
De commissie kan beslag leggen op documenten en getuigen onder ede verhoren. Ze kan worden ingesteld zonder de steun van de twee regerende partijen, maar volgens oppositielid Kai Jan Krainer kan de ÖVP de zaak wel vertragen waardoor de eerste zitting pas volgend jaar plaatsvindt.
Het voormalig hoofd van de regering en negen anderen worden ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen te manipuleren in het voordeel van Kurz. „Wat we nu weten is mogelijk het topje van de ijsberg”, aldus Krainer van de sociaaldemocraten tijdens een persconferentie met de twee andere oppositiepartijen.
Kurz ontkent alle beschuldigingen. De 35-jarige blijft leider van zijn partij en heeft nog steeds invloed op het regeringsbeleid. De coalitie tussen de ÖVP en de Groenen houdt stand nu Kurz is opgevolgd door partijgenoot Alexander Schallenberg. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken maakte kort na zijn promotie bekend nauw te gaan samenwerken met Kurz.
De voormalige bondskanselier wordt donderdag beëdigd als parlementariër. Hij geniet dan ook juridische onschendbaarheid. De Oostenrijkse Tweede Kamer, de Nationale Raad, kan besluiten om de immuniteit van leden in te trekken, maar dat is in het geval van Kurz mogelijk niet nodig. Oostenrijkse media hebben bericht dat hij geen gebruik wil maken van de regeling die parlementsleden beschermt tegen vervolging.