Binnenland

OMT: prognoses corona voor herfst en winter slechter dan gedacht

De prognoses voor hoe corona zich de komende herfst- en wintermaanden verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gemodelleerd. Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan de regering. Volgens het OMT is er „een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is”. Daarom adviseren de experts ook om nu niet al verder te gaan versoepelen.

ANP
12 October 2021 18:49Gewijzigd op 12 October 2021 21:57
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Het kabinet besluit begin november of er al dan niet verder wordt versoepeld. Het OMT komt op 29 oktober bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en het demissionaire kabinet vervolgens te adviseren. Dan kan het beter een inschatting maken wat wel en niet mogelijk is. „Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger en de risico’s van eventuele versoepelingen beter omschreven”, aldus het team.

Wel adviseert het OMT om de termijn voor een geldig coronatoegangsbewijs (CTB) na een doorgemaakte besmetting te verlengen naar een jaar. Nu is dat nog een halfjaar. De experts houden de mogelijkheid open dat deze termijn zelfs nog verder wordt opgerekt, maar willen hier eerst verder onderzoek naar doen. Er is nu nog niet genoeg informatie hoeveel mensen weer ziek worden of zelfs ernstige klachten krijgen nadat ze eerder al corona hebben gehad.

Het OMT spreekt van „een kantelpunt in de epidemiologische situatie” nadat twee weken geleden de laatste versoepelingen zijn ingegaan. Als er niet verder wordt versoepeld en het aantal contacten hetzelfde blijft, komen er mogelijk tot 400 mensen op de intensive care terecht. Wanneer het aantal contacten met 20 procent toeneemt, kan de bezetting op de ic oplopen tot maximaal 800. Volgens de officiële cijfers liggen er momenteel 138 mensen met corona op de ic.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder dinsdag dat de verwachte stijging van het aantal coronabesmettingen is ingezet. De afgelopen zeven dagen steeg het aantal besmettingen met 48 procent ten opzichte van de week ervoor. Dinsdag werd met 2900 besmettingen het hoogste dagcijfers sinds 31 juli bereikt.

Vorige week vrijdag zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat het nog te vroeg was om te oordelen wat er na 5 november met het CTB moet gebeuren. Ook hij zei toen dat er nog veel onzeker is en dat pas later het effect van de versoepelingen zichtbaar wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer