Economie

Nederlandse Amerikaan onder winnaars Nobelprijs voor Economie

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar drie onderzoekers: de Nederlandse Amerikaan Guido Imbens, de Amerikaan David Card en de Israëlische Amerikaan Joshua Angrist. Dat heeft de Zweedse centrale bank bekendgemaakt. Imbens en Angrist kregen de prijs voor hun onderzoek naar de analyse van oorzakelijke verbanden, Card voor zijn onderzoek naar hoe arbeidsmarkten functioneren.

ANP
11 October 2021 12:24Gewijzigd op 11 October 2021 20:46
de Nederlandse Amerikaan Guido Imbens (Stanford Graduate School of Business). beeld AFP, Andrew Brodhead
de Nederlandse Amerikaan Guido Imbens (Stanford Graduate School of Business). beeld AFP, Andrew Brodhead

Het comité vindt dat de onderzoeken van de wetenschappers gezorgd hebben voor een „revolutie in empirisch onderzoek”. Hun onderzoeken zouden ervoor hebben gezorgd dat belangrijke vragen nu beter beantwoord kunnen worden. Het comité benadrukt in een toelichting dat veel van de grote vragen in de sociale wetenschappen gaan over oorzaak en gevolg, zoals hoe immigratie lonen en werkgelegenheid beïnvloedt.

„Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat we geen vergelijkingsmateriaal hebben. Echter, de prijswinnaars hebben met behulp van natuurlijke experimenten aangetoond dat er wel degelijk antwoord valt te geven op dit soort vragen”, staat in een toelichting van het comité. Imbens ontwikkelde bijvoorbeeld methoden waarmee het effect van beleid op de economie kan worden gemeten.

De in Geldrop geboren Imbens geldt volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) als een typische vertegenwoordiger van de Nederlandse econometrie. Nederland is het enige land ter wereld waar academische econometrie-opleidingen vanaf het eerste jaar worden aangeboden, zegt de organisatie naar aanleiding van de prijsuitreiking. Imbens studeerde decennia geleden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds de jaren tachtig werkt hij in de Verenigde Staten, waar hij hoogleraar toegepaste econometrie en economie is aan Stanford University.

Mede-winnaar Card is verbonden aan de University of California. Hij krijgt de helft van het prijzengeld, dat in totaal 10 miljoen Zweedse kroon bedraagt (omgerekend iets minder dan 1 miljoen euro). Imbens en Angrist, van het Massachusetts Institute of Technology, delen de andere helft van het prijzengeld.

De Nobelprijs voor de Economie hoort niet bij de ‘klassieke’ prijzen zoals grondlegger Alfred Nobel ze ooit heeft bedacht. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. In dat jaar deelde de Nederlander Jan Tinbergen de prijs met zijn Noorse collega Ragnar Frisch. Tinbergen wordt ook wel beschouwd als de grondlegger van de econometrie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer