Buitenland

EU en Rusland niet eens over Oekraïne

De Europese Unie en Rusland staan lijnrecht tegenover elkaar in hun oordeel over de presidentsverkiezingen van zondag in Oekraïne. Ze zijn het wel eens over het belang van een vreedzame oplossing van de crisis in het land. Dat bleek donderdag op de halfjaarlijkse EU–Rusland top, die in Den Haag werd geleid door premier Balkenende.

ANP
26 November 2004 06:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:55
President Poetin en premier Balkenende na het top-overleg in Den Haag. Foto ANP
President Poetin en premier Balkenende na het top-overleg in Den Haag. Foto ANP

Balkenende, ondersteund door voorzitter Barroso van de Europese Commissie en buitenlandcoördinator Solana, vertegenwoordigde het Nederlands voorzitterschap van de EU. De Russische president Poetin leidde de delegatie uit Moskou.

Balkenende zei na afloop dat de EU het resultaat van de presidentsverkiezingen „zoals het er nu ligt niet kan accepteren". Hij baseert dat oordeel op de conclusies van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, dat stelde dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zijn verlopen.

Balkenende drong er op aan dat de Oekraïense autoriteiten alle klachten onderzoeken en de fouten herstellen. „De toekomst van Oekraïne moet in handen liggen van het Oekraïense volk. Niet de Europese Unie beslist, maar het Oekraïense volk zelf."

President Poetin op zijn beurt had de huidige premier Janoekovitsj donderdag voor vertrek naar Nederland al gefeliciteerd met zijn overwinning in de strijd met oppositieleider Joesjtsjenko en zei in Den Haag dat landen niet het recht hebben zich op wat voor manier dan ook te mengen in het verkiezingsproces in Oekraïne of de eigen mening op te dringen. „Het is helemaal niet nodig het resultaat van buiten goed of af te keuren."

Poetin waarschuwde, nauwelijks verhuld, de EU voor het aanwakkeren van de chaos in zijn buurland. „Ik ben ervan overtuigd dat wij ethisch niet het recht hebben een grote Europese staat tot chaos te brengen. We moeten meningsverschillen niet uitspelen en niet aanzetten tot wanorde op straat. Dit moet aan de hand van de grondwet worden opgelost, op vreedzame wijze."

Poetin benadrukte dat de crisis in Oekraïne opgelost moet worden via de grondwet en dat klagers zich bij de gerechtshoven moeten melden. „De democratische wetten zijn van toepassing in Oekraïne. Er is gekozen op basis van een kieswet die door het Oekraïense parlement is aangenomen en waarvan de oppositie de hoofdauteur was."

De spanningen in Oekraïne overschaduwden de topontmoeting in Den Haag. In het ochtendprogramma werd enige vooruitgang geboekt op samenwerking op het gebied van economie, onderwijs en cultuur, maar de lunch ging in het geheel over de crisis in het gemeenschappelijke buurland. Volgens aanwezigen was het een „stevig gesprek" tussen Balkenende en Poetin, met „onderling respect", maar maar weinig inhoudelijke overeenstemming.

Direct na de EU–Rusland–top bracht president Poetin een bezoek aan koningin Beatrix. Balkenende belde na het vertrek van zijn Russische gast opnieuw met de Oekraïense president Koetsjma. Hij drong in dat gesprek aan op een vreedzame oplossing van de crisis.

Koetsjma gaf aan dat hij met alle partijen wil praten over een oplossing en tevens de speciale gezant van de EU, de Nederlandse oud–diplomaat Biegman, wil ontvangen. Balkenende had dinsdag ook al gebeld met Koetsjma om de zorgen en twijfels van de EU over de verkiezingen over te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer