Smaken van de herfst
Soms gebeurt het me: op de redactie is een prachtig kookboek binnengekomen, ik blader erin, ben enthousiast, ik begin er zelfs wat uit te koken en uiteindelijk blijft het boek toch liggen zonder ooit een mooie plek in de krant gekregen te hebben.
Zo ging het ook met ”Comfort food met groente” (Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam, uitg. Nijgh en Van Ditmar, € 32,50), dat herfst 2020 verscheen. Het is een typisch najaars- en winterboek, met kruidige smaken, romige substanties, stoofpotten, maaltijdsoepen en curry’s. Het bijzondere aan dit boek is dat er geen vlees in gebruikt wordt, maar je denkt niet al bladerend: dat mis ik nou! Integendeel, de gerechten zien er uitnodigend uit. De makers toveren met specerijen en andere smaakmakers. Neem de egg curry: gehalveerde eieren in een romige saus die barst van kruidigheid. Daar zijn wel wat specerijen voor nodig, maar als je een goede voorraad hebt, kom je een eind. En er staan genoeg recepten tegenover waar beduidend minder voor nodig is. Zoals pompoengnocchi. Een mooie gelegenheid om te ervaren dat gnocchi maken niet moeilijk is.
Ook belangrijk: het onderdeel ”zoet” in dit boek is erg aanlokkelijk: van rijstcustard met amandelcrunch tot citroen-gemberroom met dumkes bijvoorbeeld. Probeer vooral ook de sticky toffee pudding (met kardemom en steranijs).
Bereiding
1. Kook de pompoen en aardappel gaar in ruim water. Pureer de groente met een aardappelpers of stamper zodat er helemaal geen klontjes meer in zitten. Laat ietsjes afkoelen. Meng met het ei en de bloem tot een deeg (ik had meer bloem nodig om een goed deeg te krijgen, MO). Schep het deeg in een spuitzak en laat 30 minuten rusten in de ijskast.
2. Verhit de oven tot 200 °C. Vet een ovenschaal in met de boter. Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Knip een punt van de spuitzak af en duw het deeg er langzaam uit. Knip direct boven het water steeds stukjes van 2 centimeter deeg af. Kook de gnocchi tot ze boven komen drijven, ongeveer 2 minuten. Ik (de auteur van het boek, MO) vind het het makkelijkst om dit in drie etappes te doen.
3. Haal de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en leg direct in de ovenschaal. Hussel voorzichtig zodat de boter de gnocchi bedekt.
4. Bestrooi met de pecannoten en verkruimel de roquefort erover. Bak 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en een korstje vormt. Serveer direct.
Opmerking van de auteur: Deze pastagratin heeft voor mij geen bijgerecht nodig. Er zit natuurlijk al groente in de gnocchi en het gerecht is echt vullend genoeg. Als je je toch geroepen voelt om een salade te maken, raad ik een lichte salade aan. Als je geen spuitzak hebt, kun je ook een ziplockzakje gebruiken. Knip daar dan een hoekje vanaf als je de gnocchi gaat koken.