Nederland niet goed voorbereid op onbeheersbare natuurbrand
Nederland is niet goed voorbereid op onbeheersbare natuurbranden, terwijl de kans op zo’n brand toeneemt. Dat het een keer misgaat is zeker volgens Jelmer Dam, landelijk coördinator natuurbrandbeheersing van het Instituut voor Fysieke Veiligheid in Arnhem. De vraag is alleen wanneer. Dam zegt dat het hoog tijd wordt voor een landelijke regeling voor natuurbranden.
„In Nederland hebben we alle risico’s die weinig voorkomen maar grote gevolgen hebben goed geborgd. Denk maar aan overstromingen of een kernenergieramp. 80 procent van de mensen die dichtbij zware industrie wonen weet wat ze moeten doen bij een ongeluk. Maar van de mensen die in de natuur wonen weet minder dan 5 procent hoe te handelen bij brand. En als brandweer of gemeente kunnen we dat niet beter sturen, want er zijn geen eisen”, aldus Dam.
Volgens Dam zorgt klimaatverandering niet voor meer natuurbranden. Maar de branden worden wel steeds onbeheersbaarder en kunnen soms niet meer bestreden worden, omdat er niet genoeg materiaal op tijd op de goede plek kan zijn. Zo’n vuur moet dan vanzelf uitbranden.
Hulpdiensten en overheden moeten „managen”: zorgen dat iedereen op tijd in veiligheid is of komt. „Denk aan de Veluwe met alle campings en de vele instellingen. Over evacuatie moet je op tijd nadenken, want de kans op maatschappelijke ontwrichting is enorm. En de kans dat dat gebeurt is veel groter dan ontwrichting door wateroverlast, want daar zijn we veel beter op voorbereid”, aldus de coördinator natuurbrandbeheersing.
Dam wil dat de brandweer met Defensie, politie, crisisdiensten, natuurbeheerders, loonwerkers, waterschappen en het KNMI aan tafel gaat zitten om crisisplannen te maken. Daar horen ook preventieve maatregelen bij, vindt hij. „Zoals stimuleren van bepaalde begroeiing, een gevarieerd landschap en goed onderhouden vluchtwegen in toeristische gebieden. De overheid moet een krachtige rol op zich nemen.”