Buitenland

Regering Angola en rebellen sluiten bestand

De Angolese regering en de rebellenbeweging UNITA hebben donderdag een bestandsakkoord getekend. Het akkoord is een eerste stap op weg naar de beëindiging van de burgeroorlog, die 27 jaar heeft geduurd.

AP
4 April 2002 14:36Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

De stafchefs van het leger en de rebellen ondertekenden het akkoord in een ceremonie in het parlement in Luanda. Honderden gasten, onder wie buitenlandse ambassadeurs en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, woonden de plechtigheid bij. De regering riep vrijdag uit tot een nationale feestdag om het akkoord te vieren.

De twee partijen beloven in het akkoord zich te houden aan een vredesakkoord dat in 1994 al was gesloten, maar bijna vier jaar geleden sneuvelde. Daarnaast gaan de partijen politieke onderhandelingen voeren. De voorwaarden van het bestand zijn niet volledig bekendgemaakt, maar volgens de regering omvatten ze de demobilisatie van ongeveer 50.000 UNITA-strijders vanaf maandag, onder toezicht van de VN. President José Eduardo dos Santos wil zo snel mogelijk verkiezingen uitschrijven.

De vredesbesprekingen waren weer op gang gekomen nadat het regeringsleger UNITA-leider Jonas Savimbi had gedood. Hij had de machtsstrijd van de UNITA meer dan dertig jaar geleid. Aan het bestandsakkoord gingen twee weken van onderhandelingen vooraf in de Oost-Angolese stad Luena.

In de burgeroorlog zijn waarschijnlijk zeker een half miljoen mensen omgekomen. Ongeveer vier miljoen mensen, eenderde van de bevolking, raakten ontheemd. De meesten van hen zijn afhankelijk van buitenlandse hulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer