Oude Glasfabriek Schiedam wordt graffiti-tempel
Kunstenaars die hun artistieke loopbaan decennia terug gewapend met een spuitbus begonnen met graffiti aan de rafelrandjes van steden, gaan hun huidige kunnen tonen in de oude Glasfabriek Schiedam. Circa dertig gaan er vanaf half oktober exposeren in de verschillende loodsen, waar ze ook ter plekke nog verder aan het werk zullen zijn. De deelnemers komen uit verschillende landen.
Het werk is te bewonderen op deuren en binnen- en buitenmuren van de loodsen. Er zullen wand- en vloerschilderingen, schilderijen, foto’s, sculpturen en videowerk te zien zijn, aldus het organiserende Stedelijk Museum Schiedam. „In een speciaal ateliergebouw zie je kunstenaars in actie. Tijdens de tentoonstelling werken ze aan metershoge muurschilderingen. Ook mag je zelf met een kwast, spuitbus en zelfgemaakte materialen aan de gang”, belooft een woordvoerster.
Het werk valt onder de noemer post-graffiti, de stroming die zich in de afgelopen twintig jaar ontwikkelde uit de graffiti-scene, vertelt ze. „Makers die destijds werk achterlieten op muren, treinen of tunnels in stadscentra, vonden op verlaten plekken aan de randen van de stad ruimte om zich als kunstenaar te ontwikkelen. Ze betrokken lege fabrieksgebouwen die ze als atelier gingen gebruiken om in te experimenteren.”
Ook in Schiedam zijn de resultaten van experimenten te zien, bijvoorbeeld van Jeroen Erosie, die een vloerschildering maakte met belijningsmachines zoals die worden gebruikt voor wegmarkeringen. Jeroen Jongeleen liep urenlang in cirkels op het fabrieksterrein, waardoor een pad ontstond, dat een kleur kreeg door vertrapt groene glas. Er zijn ook filmbeelden van dit ‘maakproces’.
Het ontwerpersduo Opperclaes stelt de tentoonstelling samen. Glashard. Post-graffiti in de Glasfabriek in Schiedam duurt van 16 oktober tot en met 16 januari. De Glasfabriek Schiedam produceerde van 1899 tot 2017 glasverpakkingen. Veel Schiedammers hadden er hun werk.