Opinie

Langdurige storing sociale media is serieus alarmsignaal

Hoe konden jullie leven zonder Facebook, WhatsApp en Instagram, wilde een zoon deze week weleens van zijn vader weten. Hij had opeens alle tijd om over deze vraag na te denken toen zijn favoriete sociale media er urenlang de brui aan gaven. De les van zijn vader: „Niet alles wat je denkt hoeft op Facebook; wij hielden alle nutteloze informatie alleen voor onszelf.”

Hoofdredactie
7 October 2021 14:11
beeld AFP, Kirill Kudryavtsev
beeld AFP, Kirill Kudryavtsev

Alleen al vanwege dit soort levenswijsheden zou een mens verlangen naar meer uitvalmomenten van internetdiensten.

Maar daarmee worden de potentiële problemen en risico’s die deze storingen met zich meebrengen te gemakkelijk onder het vloerkleed geschoven. De afhankelijkheid van digitale technieken is inmiddels levensgroot.

Toegegeven, de directe schade lijkt volgens technologiedeskundigen in Nederland wel mee te vallen. Zakelijk gezien was het tijdstip van de storing –aan het begin van de avond– niet ongunstig. Langdurig ongemak was er wel degelijk. Wie zijn communicatiestrategie op WhatsApp heeft gebouwd, zat op zijn minst even met de handen in het haar. Maar er waren alternatieven.

Toch geeft een langdurige storing als deze een serieus alarmsignaal. Want wat als niet Facebook, WhatsApp en Instagram worden geraakt, maar het elektronische betalingsverkeer? Dan liggen paniek en chaos op de loer. Bij uitval van webdiensten van zoekmachinegigant Google zijn de gevolgen vele malen groter dan de verveling die nu toesloeg omdat er geen foto’s konden worden gedeeld op Instagram.

Lokale stroomstoringen, vooral als ze wat langer duren, illustreren nu al regelmatig hoe afhankelijk een maatschappij is van iets vanzelfsprekends als elektriciteit. Een avond worden bijgelicht door kaarslicht is dan een avontuur. Bij bewakers voor deuren van winkelcentra, omdat de elektronische beveiliging het laat afweten, fronsen we de wenkbrauwen: zou toch niet moeten kunnen. Niet pinnen? Help!

Internettechnologie is dwingend onder ons. Dat de macht hierover bij een relatief klein aantal bedrijven ligt, geeft al te denken. Als daar fouten worden gemaakt, zoals maandag bij Facebook, zijn de gevolgen wereldwijd merkbaar.

De stap van een menselijke fout naar bewust misbruik lijkt niet een heel grote. Het is meer dan terecht dat overheden het doen en laten van technologiereuzen scherp in de gaten houden en waar nodig dwingend ingrijpen.

Daarmee is de dreiging bepaald niet uit de lucht, want ook overheden onderling proberen elkaar te slim af te zijn op het gebied van internettechnologie. Verhalen over Russische schepen die zich verdacht lang ophouden in de buurt van internetkabels op de zeebodem stemmen niet hoopvol.

De vader had zijn zoon maandag ook zomaar een lesje over afhankelijkheid –in Bijbels licht– kunnen geven. Grote kans dat de jongen tot nieuwe, meer dan waardevolle inzichten was gekomen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer