Binnenland

Zorgen om zwemonderwijs en zwemveiligheid in Nederland

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten zich zorgen te maken over het zwemonderwijs en de zwemveiligheid in Nederland. Door een tekort aan personeel in zwembaden overwegen meerdere gemeenten in navolging van Eindhoven om te stoppen met recreatief zwemmen en sportlessen.

ANP
6 October 2021 16:22

Eindhoven kondigde vorige week aan vanaf deze maandag tot het nieuwe jaar te stoppen met deze twee zwemonderdelen vanwege een „nijpend personeelstekort”. Volgens een NSWZ-woordvoerder overwegen nog vijf andere gemeenten waaronder Leiden deze optie. Al langer is in de zwembranche een tendens van leegloop onder personeel. Door corona zijn daarnaast veel mensen met een tijdelijk contract gewisseld van baan waardoor de druk op het bestaande personeel verder toeneemt.

Stoppen met recreatief zwemmen en sportlessen heeft onder andere tot gevolg dat kinderen die recent hun zwemdiploma hebben gehaald, niet de mogelijkheid hebben om de net geleerde vaardigheden verder te oefenen, aldus de stichting. Daardoor zijn kinderen met diploma, maar met weinig zwemmeters, niet zwemvaardig genoeg in zwembaden, meren, rivieren of de zee. Blijven oefenen is „van groot belang” voor deze groep, aldus NSWZ.

Ook het stoppen met aqualessen zorgt dat veel mensen geen sport kunnen beoefenen om fit te blijven, zegt de stichting. Toen zwembaden tijdens de lockdowns gesloten waren, bouwden volwassenen „ernstige motorische, conditionele en sociale achterstanden op”, aldus NSWZ. Onder anderen mensen met bot en spierklachten zijn van een zwembad afhankelijk om te blijven sporten en dus is het ook voor volwassenen „van groot belang dat de lessen zo snel mogelijk weer van start gaan”.

NSWZ heeft de burgemeester van Eindhoven gevraagd terug te komen op het besluit te stoppen met recreatief zwemmen en sportlessen voor volwassenen, om zo te voorkomen „dat dit niet ook een tendens wordt bij andere gemeenten”, aldus de woordvoerder. Aan de Tweede Kamer vraagt de stichting actief mee te denken hoe de leegloop van personeel kan worden gestopt en hoe „het imago van het vak zwemonderwijzer en toezichthouder een boost” kan krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer