Steunpunten huiselijk geweld geopend
In Amsterdam, Den Haag, Leiden, Gouda en Flevoland zijn donderdag advies– en steunpunten huiselijk geweld geopend. De telefonische hulplijnen staan open voor alle slachtoffers van deze vorm van geweld, ongeacht leeftijd, sekse of etnische afkomst. Ook geweldplegers die hulp zoeken kunnen er terecht. Het is het begin van een landelijk netwerk van steunpunten in 35 gemeenten dat volgend jaar actief moet zijn.
In de vijf regio’s begon op de landelijke Dag tegen Huiselijk Geweld een voorlichtingscampagne om „het probleem achter de voordeur vandaan te halen". Een doel van de campagne ’Huiselijk geweld is niet normaal’ is om bekendheid te geven aan het telefoonnummer van het steunpunt. In het Amsterdamse stadsdeel Osdorp komt vanaf 1 januari bij wijze van proef ook een fysiek advies– en steunpunt waar hulpbehoevenden terecht kunnen.
Onlangs bleek dat zeker 500.000 mensen in Nederland slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Het is de meest voorkomende vorm van geweld in de Nederlandse samenleving. „De effecten van huiselijk geweld mogen we niet onderschatten", zei directeur–generaal D. Mulock Houwer van het ministerie van Justitie tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. „Sommige mensen beschouwen het als normaal, dat het bij de omgeving of de cultuur zou horen. Slachtoffers realiseren zich dat soms te laat."
Zij verkondigde dat de overheid huiselijk geweld „met alle macht wil aanpakken". Op korte termijn stuurt minister Donner van Justitie een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer over de verruiming van de mogelijkheid een huisverbod in te stellen voor plegers van huiselijk geweld. „Dit geweld is onaanvaardbaar", zei Mulock Houwer."
Het ministerie heeft een ’toolkit’, met adviezen en folders, gemaakt voor gemeenten om een eigen campagne tegen huiselijk geweld te ontwikkelen. „En we hopen dat deze niet in de kast verdwijnt, zoals thuis meestal met een gereedschapskist gebeurt", aldus Mulock Houwer.