SPD wil verder praten met Groenen en liberale FDP
De sociaaldemocratische SPD wil verder over de vorming van een nieuwe Duitse regering om de tafel met de liberale FDP en de progressieve klimaatpartij De Groenen. Dat zei SPD-partijvoorzitter Lars Klingbeil zondag na afzonderlijke gesprekken met deze twee partijen.
Maar de conservatieve unie CDU/CSU aast ook op een coalitie met liberalen en De Groenen, die al aangaven het liefst in een coalitie geleid door de SPD te willen regeren, terwijl de FDP bij voorkeur aan een coalitie onder leiding van de CDU/CSU deelneemt.
Zondag spraken de liberalen en christendemocraten ook met elkaar. FDP-partijvoorzitter Volker Wissing zei na afloop dat hun gesprek „constructief” was geweest, maar dat er ook inhoudelijke obstakels bleken te liggen. Markus Blume van CDU’s zusterpartij CSU zei dat het conservatieve blok na het gesprek met de FDP heel graag verder praat.
De SPD van Olaf Scholz kreeg bij de verkiezingen van vorige week meer dan 25 procent van de stemmen en is daarmee de grootste partij van Duitsland. De conservatieve unie CDU/CSU bleef steken op ruim 24 procent. Ze hebben beide De Groenen, die 14 procent van de stemmen kregen, en de FDP (11 procent) nodig om een regeringscoalitie te kunnen vormen.
Alle betrokken partijen overlegden sinds vrijdag met elkaar, waarbij onder meer klimaat, modernisering van de staat en buitenlands beleid aan de orde kwamen, al werden over de inhoud nauwelijks mededelingen gedaan. Wel gaven ook andere partijen aan dat er nog wel wat meningsverschillen uit de weg vallen te ruimen voordat ze samen in een coalitie plaats kunnen nemen. Zo zei de FDP na overleg met de SPD dat inhoudelijke standpunten „op essentiële punten” verschillend zijn. De sociaaldemocraten willen de rijkste Duitsers meer belasting laten betalen, de liberalen zetten juist in op lagere belastingen.
Beide partijen gaven wel aan dat na zestien jaar Angela Merkel (CDU) als bondskanselier er grote behoefte aan politieke verandering bestaat in het land. Merkel riep zondag de partijen op om hun verdeeldheid te overwinnen. Ze zei dat tijdens een toespraak in het Oost-Duitse Halle waar de eenwording van Duitsland van 31 jaar geleden werd herdacht. „We kunnen erover blijven discussiëren hoe we ons land in de toekomst moeten vormgeven, maar we weten dat we naar elkaar moeten luisteren en met elkaar moeten praten. We zijn verschillend, maar hebben ook overeenkomsten”, zei ze met een duidelijke verwijzing naar de pas gestarte besprekingen over een nieuwe regeringscoalitie.
Merkel is sinds 2005 aan de macht en blijft aan totdat de partijen hebben besloten wie een regering gaan vormen. Het kan nog weken of zelfs maanden duren voordat daar duidelijkheid over is.