Harlingen krijgt bellenscherm in kanaal tegen plastic afval
In het Van Harinxmakanaal in Harlingen wordt een bellenscherm aangelegd, dat moet voorkomen dat plastic afval uit de stad in de Waddenzee belandt. De zogenoemde Bubble Barrier houdt ongeveer 85 procent van het plastic afval tegen, aldus het Waddenfonds, dat het grootste deel van de kosten voor het bellenscherm draagt.
Een Bubble Barrier bestaat uit een geperforeerde buis op de bodem van een waterweg, waaruit een gordijn aan luchtbelletjes opstijgt. Schepen, vissen en andere waterdieren kunnen dat bellengordijn moeiteloos passeren, maar plastic deeltjes blijven hangen. Door de buis schuin op de stroming te plaatsen wordt het plastic naar de oevers van de waterweg gedreven, waar het gemakkelijk weggehaald kan worden. De bellenschermen zijn in Nederland voor het eerst gebruikt tijdens de zeer droge zomers. De bellengordijnen dienden toen om bij de zeer lage waterstanden zoet en zout water te scheiden.
Het bellenscherm tegen plasticvervuiling is getest in verschillende rivieren en kanalen, onder meer in de IJssel bij Kampen. Daar bleek dat de luchtbellen meer dan 80 procent van het plastic afval tegenhielden. Volgens het Waddenfonds komt het overgrote deel van de plastic soup in de Waddenzee vanaf de vaste wal in het natuurgebied terecht. Als de Bubble Barrier bij Harlingen een succes is, wordt de techniek mogelijk op meer plaatsen langs de kust toegepast.