Emile Roemer voorgedragen als nieuwe gouverneur van Limburg
Provinciale Staten van Limburg hebben Emile Roemer (SP) vrijdag voorgedragen als nieuwe gouverneur van Limburg. Dat maakte de provincie bekend.
De Staten hebben Roemer (1962) bij de minister aanbevolen voor benoeming tot nieuwe commissaris van de Koning. Roemer was eerder waarnemend burgemeester in Alkmaar en Heerlen en van 2010 tot 2018 fractievoorzitter voor de SP in de Tweede Kamer. Ook was hij voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten.
Roemer volgt de in april opgestapte Theo Bovens (CDA) op, die wegging toen de Staten twijfelden aan de integriteit van het college van Gedeputeerde Staten. Ook de gedeputeerden stapten toen op. Sindsdien neemt Johan Remkes het gouverneurschap in Limburg waar.
Vrijdagochtend kwam de vertrouwenscommissie in besloten vergadering bijeen in het gouvernement in Maastricht. Rond de middag kwam er witte rook en werd de voordracht van Roemer bekend.
Roemer liet in een reactie weten blij te zijn met de voordracht en het vertrouwen van Provinciale Staten. „Ik kijk ernaar uit om in deze prachtige provincie aan de slag te gaan. Als waarnemend burgemeester in Heerlen heb ik een mooie tijd in Limburg achter de rug. Natuurlijk weet ik ook dat er in de provincie het nodige is gebeurd. Er ligt een behoorlijke klus. Ik heb er ontzettend veel zin in om met de mensen in Limburg samen aan de slag te gaan.”
Voorzitter Thea Jetten (GroenLinks) van de vertrouwenscommissie liet weten in Roemer „een daadkrachtig en ervaren bestuurder met een goed netwerk in Den Haag” te zien. „Ik heb er alle vertrouwen in dat Emile Roemer hier ook wat nieuwe bestuurscultuur kan invoeren”, zei ze. Zij verwacht dat de nieuwe gouverneur binnen twee of drie maanden kan beginnen met zijn werk.
De voordracht had de nodige voeten in de aarde. Donderdag bleek dat twee leden van de vertrouwenscommissie niet bij een overleg werden toegelaten omdat zij geen QR-code konden tonen. Fractievoorzitter Ruby Driessen van Forum voor Democratie, een van de twee geweigerde leden, trok donderdag de besluitvorming rond de voordracht van de commissie om die reden in twijfel. Forum sprak vrijdag van verstoring van het democratisch proces door de „nieuwe QR-maatschappij”.