Kerk & religie

Sociaal religieus geweld nam wereldwijd af in 2019

Het aantal landen waarin religieus geweld tussen inwoners onderling voorkomt, is in 2019 wereldwijd afgenomen tot 43.

Redactie kerk
1 October 2021 08:36
Nabestaanden van de bomaanslagen op kerken in Sri Lanka in 2019. beeld AFP, Lakruwan Wanniarachchi
Nabestaanden van de bomaanslagen op kerken in Sri Lanka in 2019. beeld AFP, Lakruwan Wanniarachchi

Dat maakt het Amerikaanse Pew Research Center donderdag bekend. Het centrum onderzocht voor het twaalfde jaar beperkingen rond religie in 198 landen en gebieden.

In 2019 maten de onderzoekers in 43 landen een ”hoog” of ”zeer hoog” niveau van religieus geweld tussen inwoners onderling. Dat zijn er een stuk minder dan in 2018, toen dat nog voor 53 landen gold. Het is het laagste niveau sinds 2009. De top drie van landen met het meeste sociale religieuze geweld bestaat uit India, Irak en Israël.

17550831.JPG

Een verklaring voor de daling is de afname van religieus terrorisme, stellen de onderzoekers. Dit komt mede doordat IS is teruggedrongen in Irak en Syrië. In 2018 hadden nog 64 landen te maken met deze vorm van terrorisme. In 2019 was dit gedaald tot 49 landen.

Het aantal landen met een ”hoog” of ”zeer hoog” niveau van overheidsbeperkingen met betrekking tot religie steeg in 2019 tot 57. Dat is één land meer dan in 2018 en het hoogste aantal sinds 2012. De top drie van deze landen bestaat uit Algerije, Azerbeidzjan en Brunei.

Maatregelen

Twee maatregelen die overheden namen op het gebied van religie namen in 2019 wereldwijd toe: intimidatie van religieuze groeperingen en overheidsinmenging in de eredienst. De meeste landen met veel beperkingen liggen in de regio Azië-Pacific, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De studie onderzocht voor het eerst ook online beperkingen van religie door regeringen. Hierbij is gekeken naar het gebruik van nieuwe of geavanceerde technologieën zoals bewakingscamera’s, gezichtsherkenning of het gebruik van biometrische gegevens om religieuze groeperingen te beperken of te bewaken. In 28 landen en gebieden was dit het geval.

In de Verenigde Arabische Emiraten blokkeerden de twee grootste internetproviders, die worden gecontroleerd door de overheid, websites met informatie over het jodendom, het christendom en atheïsme evenals sites met getuigenissen van moslims die zich hadden bekeerd tot het christendom. Tien landen gebruikten moderne technologie om religieuze groeperingen in de gaten te houden. Drie van hen, China, Rusland en Vietnam, noemden het bestrijden van terrorisme en het bewaken van de veiligheid als reden daarvoor.

17550832.JPG

Intimidatie

Het aantal landen waarin intimidatie van christenen voorkwam nam toe van 145 in 2018 tot 153 in 2019. In Pakistan is een christen die verdacht werd van diefstal gemarteld, terwijl hij in hechtenis zat. Hij stierf een paar uur na zijn vrijlating. De broer van het slachtoffer meldde dat een van de politieagenten die de man arresteerde zei: „Ik weet hoe ik met deze ongelovigen moet omgaan.” In Cuba waren meerdere meldingen van staatsfunctionarissen die christelijke huiskerkleiders bedreigden. In 24 van de 45 landen in Europa werden volgens het onderzoek religieuze groepen niet beschermd tegen discriminatie of misbruik. In 2018 waren dat er 16.

Nederland

In Nederland worden klachten over antisemitisme of religieuze discriminatie volgens de onderzoekers niet serieus worden genomen door de politie of worden mensen ontmoedigd om aangifte te doen. Naar aanleiding van dit signaal nam de Tweede Kamer in 2019 een motie aan over de inzet van speciale rechercheurs bij antisemitisme en discriminatie.

Er was een kleine stijging in het aantal Europese landen waar regeringen geweld gebruikten tegen religieuze groeperingen. Van 17 in 2018 tot 19 in 2019.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer