CU spreekt Remkes tegen: geen deal over medisch-ethische zaken
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ontkent dat hij tegen informateur Johan Remkes heeft gezegd dat zijn partij geen blokkades zal opwerpen bij initiatieven uit de Tweede Kamer op het gebied van medische ethiek. „De heer Remkes is geen woordvoerder van mij.”
Segers zegt geen afspraken te hebben gemaakt met Remkes over dit soort gevoelige kwesties. „Het is gisteren niet ter sprake gekomen. Ik heb niet aangegeven wat ik wil en niet wil.” Volgens Segers zal het onderwerp aan de onderhandelingstafel moeten worden besproken.
Donderdag werd bekend dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan praten over een doorstart van het huidige kabinet. Remkes maakte zijn opmerking over de ChristenUnie tijdens zijn persconferentie nadat hij zijn eindverslag had overhandigd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Remkes noemde het „een vorm van oude politieke cultuur” om vooraf bij coalitiebesprekingen al afspraken te maken om tegen initiatieven vanuit het parlement te stemmen. Hij doelde daarmee op het wetsvoorstel over voltooid leven van inmiddels voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra, waar de ChristenUnie op tegen is.
Volgens Segers zullen er wel afspraken gemaakt moeten worden over bepaalde zaken die gevoelig liggen bij betrokken partijen. „Als je alles over laat aan de vrije krachten van de Kamer dan weet ik niet of dit kabinet een lang leven beschoren is. Dan zul je toch vertrouwen moeten hebben dat je op belangrijke onderwerpen weet wat je afspreekt.”
Hij zei zondag tegen het AD dat de discussie over medisch-ethische kwesties gevoerd moet worden. „Dat het in niemands belang is om alles op de macht tegen te houden. Een blokkerende minderheid te zijn. Dat sommige debatten ook - in de openheid - politiek en maatschappelijk een vervolg moeten krijgen.” Misschien heeft Remkes deze woorden verkeerd geïnterpreteerd, aldus Segers.
De partijleider heeft eerder aangegeven nooit mee te willen werken aan een kabinet dat voltooid leven invoert. Dat is een grens voor hem. Het D66-voorstel moet gezonde mensen die klaar zijn met hun leven, het recht geven op stervenshulp. De ChristenUnie wil juist meer zorg voor deze groep mensen.
D66-leider Sigrid Kaag vindt ook dat medisch-ethische kwesties niet in een regeerakkoord moeten staan. Zij vindt dat het aan individuele Kamerleden moet worden overgelaten. Ze verwacht trouwens niet dat het voorstel voor voltooid leven het in de Kamer gaat halen als het in stemming wordt gebracht, zei ze afgelopen zondag nog.
Ook bij het CDA liggen medisch-ethische kwesties gevoelig. Op een congres riepen CDA-leden begin deze maand de fractie in de Tweede Kamer op niet mee te werken aan het voorstel over voltooid leven. CDA-leider Wopke Hoekstra ziet geen probleem. Hij vindt dat Kamerleden bij dit soort kwesties vrij moeten zijn om hun stem te bepalen.
Tijdens de formatie in 2017, toen D66 en ChristenUnie voor het eerst samen in een kabinet stapten, maakten de vier partijen afspraken waarbij medisch-ethische zaken eigenlijk voor vier jaar in de koelkast werden gezet. Kaag zei in juni in de Kamer nog er weinig voor te voelen om het thema nog eens een hele regeerperiode „te parkeren”.