Binnenland

Boetes verwijderde leden ‘geen verdienmodel van Satudarah’

De vele ‘boetes’ die honderden uit Satudarah verwijderde leden kregen, vormden geen verdienmodel van de motorclub. Dat zeiden de kopstukken donderdag op de tweede zittingsdag van de strafzaak tegen het bestuur van Satudarah.

ANP
30 September 2021 16:58

De gewelddadige verwijderingen van leden van de motorclub, ‘bad standings’ genoemd, gingen veelal gepaard met het betalen van boetes. Sommigen leverden hun motor in en voormalig president van de ‘chapter’ in Arnhem werd zijn Porsche ter waarde van ongeveer 50.000 euro afgenomen. Bestuurslid Xanterra M. (47) zou later rijdend in de sportwagen zijn gezien. De kopstukken hadden geen weet van deze bad standings, zeiden ze in de rechtbank in Zwolle. „Het doel ervan is om iedereen in het gareel te houden, niet om ons ermee te verrijken”, zei de 56-jarige Michel B.

Het Openbaar Ministerie ziet er afpersing met geweld in. Ze verwijt dat de vijf kopstukken Michel B. (56), Angelo M. (44), Paul M. (52), Redouan I. (34) en Xanterra M. (47) leiding gaven aan een criminele organisatie. Die mishandelingen gingen ver, zo blijkt uit het dossier. Een verwijdering uit de club in Weert in maart 2017 eindigde bijna met de dood van een lid van Satudarah. In de loop der jaren zijn er „ongeveer 500 bad standings” geweest, zei Angelo M. (44). „In veel gevallen is er helemaal geen boete betaald.” Het waren interne aangelegenheden waar de kopstukken geen weet van hadden, zei hij.

Satudarah was volgens het OM ook betrokken bij afpersing van Twentse horeca-ondernemers. Cafés moesten 400 euro per maand betalen aan stichting Kruidnagel dat in handen was van de motorclub. Deden ze dat niet, dan zouden ze het „zeer lastig krijgen” in Enschede, zei een getuige van een beveiligingsbedrijf. Het was sponsorgeld, zei B. hierover. Diverse bedrijven hadden een sponsorbord hangen in het clubhuis.

Volgens B. is het OM al jaren bezig met een heksenjacht. In 2010 werd afluisterapparatuur in zijn auto geplaatst omdat er naar zijn zeggen geruchten waren dat hij bezig was met voorbereidingen op de liquidatie van een officier van justitie. „Ik ken die hele officier niet”, zei hij verontwaardigd.

De rechtbank in Zwolle trekt elf dagen uit voor de strafzaak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer