Binnenland

Aantjes: Islam en SGP beide fout

Oud-CDA-fractievoorzitter Aantjes vindt dat moslimfundamentalisme én SGP kritiek verdienen omdat ze de scheiding van kerk en staat niet erkennen. Wel moeten politiek en samenleving geduld hebben met het vrouwenstandpunt van behoudende moslims.

Redactie politiek
25 November 2004 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

De scheiding tussen kerk en staat is een van de basisprincipes van de Nederlandse samenleving. „Dat moeten we iedereen voorhouden, ook moslims. We mogen daarin niet selectief zijn. Er is een partij in ons land die haar bestaansrecht ontleent aan het feit dat ze de scheiding tussen kerk en staat principieel verwerpt”, aldus Aantjes woensdagavond tijdens een debat in de Jacobikerk te Utrecht. Op een vraag vanuit de zaal zei de oud-fractievoorzitter dat hij daarmee de SGP bedoelt.

Deelname van de SGP aan een regeringscoalitie vindt de oud-politicus fundamenteel onjuist. Vorig jaar voerden ChristenUnie en SGP besprekingen met CDA en VVD om mogelijk toe te treden tot het kabinet. Uiteindelijk kozen de partijen voor D66.

Aantjes vindt dat de SGP’ers en andere politici die een beroep doen op het geweten, zichzelf buiten het politieke debat plaatsen: „Dan kun je het beste uit de Tweede Kamer stappen en gaan preken. Dat heb ik vaak gezegd tegen ds. Abma van de SGP rond het abortusdebat twintig jaar geleden. Politiek is bijna altijd kiezen tussen twee kwaden, tussen het grotere kwaad en het kleinere. Dan moet je kiezen voor het kleinere kwaad. Dat is geen kwade keus, maar de enige juiste.”

Aantjes wil dat politiek en samenleving geduld hebben met het vrouwenstandpunt van moslims: „Toen ik meer dan veertig jaar geleden voor de ARP in de Tweede Kamer kwam, stonden er geen vrouwen op de lijst. We hebben enkele generaties nodig gehad om te beseffen dat dat faliekant fout was. Moeten we dan verwachten dat moslims in één generatie hun standpunt veranderen?” zo vroeg de oud-politicus.

Aantjes vindt dat ook de gereformeerde gezindte een verkeerd beeld heeft van de plaats van de vrouw. Om dat te bewijzen citeerde hij enkele passages uit het huwelijksformulier waarin wordt gesproken over de plaats van de vrouw tegenover de man. „Dit wordt nog in veel behoudende gemeenten gebruikt. Dat is volstrekt onchristelijk en gaat in tegen de evangelische norm.”

Aantjes pleitte verder voor het aangaan van de dialoog met vertegenwoordigers van de islam: „Christenen en moslims hebben dezelfde wortels, Abraham en Ismaël. Op bijbelse gronden zijn er goede aanknopingspunten om tot elkaar te komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer