Binnenland

„Veel onvrede bij umc-personeel”

De onvrede van het personeel van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) is „heel groot.” Dat zei Lilian Moermans, verpleegkundige van het ziekenhuis en bestuurder van de plaatselijke afdeling van FNV Zorg en Welzijn, dinsdag bij de aftrap van een stakingsactie in de hal van het MUMC+.

Redactie binnenland
28 September 2021 11:49
Onder meer in het Erasmus MC werd deze dinsdag gestaakt. beeld ANP, Robin Utrecht
Onder meer in het Erasmus MC werd deze dinsdag gestaakt. beeld ANP, Robin Utrecht

Net als in zes andere academische ziekenhuizen legden in Maastricht honderden medewerkers het werk demonstratief neer. De stakers willen een hoger loon en minder werkdruk. De actie wordt gesteund door de bonden van FNV en CNV.

Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV sprak in Maastricht van „een dieptepunt én een hoogtepunt 
dat we eindelijk onze tanden laten zien.”

Het cao-aanbod van de werkgevers noemde zij een belediging. „Voor een beperkte groep een loonsverhoging van 3 procent, minder dan de inflatiecorrectie. En voor de grootste groep een loonsverhoging van 1 procent. Uiteindelijk zal de wal het schip keren”, zei ze.

„Dit is geen klein bier”, zei Jong in haar toespraak. „Het is de grootste staking ooit in de umc’s, terwijl anders de loyaliteit met de patiënten vooropstaat.” Ze benadrukte dat ook nu de zorg voor de patiënten geen gevaar loopt.

Flexibel

Verpleegkundige Moermans zei dat de ziekenhuizen ook de werktijden flexibel moeten maken. Nu zijn die vaststaand, en dat zorgt er volgens haar voor dat met name jonge medewerkers vertrekken naar elders. „Veel jonge medewerkers hebben ook de zorg voor hun kinderen, zitten met kinderopvang, opleidingen en dergelijke. Ze vertrekken omdat ze elders een baan vinden die beter aansluit bij de tijd die ze voor de kinderen nodig hebben.”

Respect

Geraline Leusink van de raad van bestuur van het MUMC+ riep de stakende medewerkers ertoe op respect te hebben voor personeel dat niet meestaakt. Ze benadrukte dat de 
patiëntveiligheid voorop moet staan.

Bij het MUMC+ werken zo’n 6400 mensen. Volgens het MUMC+ doen 31 afdelingen mee met de staking. Van de achttien operatiekamers blijven acht open: twee voor spoed en zes voor hart- en oncologieoperaties. Vijf operaties moesten worden afgezegd in verband met de staking.

Het Radboudumc in Nijmegen doet als enige universitair ziekenhuis niet mee aan de staking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer