Peiling: meeste Duitsers willen Laschet niet als bondskanselier
Veel Duitsers zien in Armin Laschet niet de nieuwe bondskanselier van Duitsland. 71 procent is het niet eens met zijn claim op die functie, komt naar voren uit een representatieve peiling die de Duitse krant Augsburger Allgemeine heeft laten uitvoeren.
Het conservatieve blok CDU/CSU van Laschet leed een historische nederlaag bij de verkiezingen van zondag. De christendemocraten wisten slechts 24,1 procent van de kiezers achter zich te krijgen, minder dan de sociaaldemocraten (SPD) van Olaf Scholz. De SPD is met 25,7 procent van de stemmen de grootste partij van Duitsland.
Laschet wil ondanks de tegenvallende resultaten net als Scholz een regering vormen. De Augsburger Allgemeine meldt dat slechts 22 procent van de Duitsers hem daarbij steunt. Onder de aanhangers van de CDU/CSU steunt 55 procent Laschet in zijn poging om vertrekkend bondskanselier Angela Merkel op te volgen, terwijl 32 procent van mening is dat hij niet de nieuwe regering moet leiden.
Ook binnen de CDU/CSU is niet iedereen het met Laschet eens. Meerdere partijprominenten zeggen dat hij niet het mandaat heeft gekregen om een regering te vormen. „We kunnen die verantwoordelijkheid niet opeisen”, aldus Volker Bouffier, de premier van Hessen. De regionale CDU-leider van Nedersaksen, Bernd Althusmann, zegt dat de wens van de kiezer moet worden gerespecteerd en „verandering gewenst is”.
De CDU/CSU en SPD zitten nu samen in de coalitie, maar beiden hebben de wens uitgesproken om met andere partijen te gaan regeren. Scholz wil deze week gesprekken aangaan met klimaatpartij De Groenen en de liberale FDP. Deze partijen wisten bij de verkiezingen respectievelijk 14,8 en 11,5 procent van de stemmen te bemachtigen. Zij gaan eerst met elkaar onderhandelen voordat ze gesprekken met SPD of CDU/CSU aangaan. Dit zijn ook de partijen met wie Laschet in een regering wil.
Merkel blijft voorlopig aan als bondskanselier terwijl er onderhandelingen plaatsvinden voor een nieuwe coalitie. De CDU’er leidt Duitsland al zestien jaar. Zij probeerde in de laatste weken voor de verkiezingen nog steun te vergaren voor de christendemocraten, die toen in de peilingen achterliepen op de SPD.