Bondsdag krijgt mogelijk weer recordaantal zetels na verkiezingen
Het Duitse parlement krijgt er na de verkiezingen van zondag mogelijk veel zetels bij. Er zitten momenteel 709 parlementariërs in de Bondsdag en dat is al een record. Verkiezingsexpert Robert Vehrkamp van mediagroep Bertelsmann schat op basis van peilingen dat het parlement straks tussen de 672 en 912 zetels kan tellen.
Dat het aantal zetels in de Bondsdag steeds verandert, heeft te maken met het Duitse kiesstelsel. Duitsers stemmen bij de parlementsverkiezingen twee keer: op een kandidaat in hun kiesdistrict (de ‘Erststimme’) en op een landelijke partij. Die tweede stem, de ‘Zweitstimme’, bepaalt de zetelverhouding tussen partijen in de Bondsdag en daarmee ook de machtsverhoudingen in de Duitse politiek.
Het parlement telt in principe 598 zetels, maar het kan voorkomen dat een partij via de tweede stem niet genoeg zetels krijgt voor alle kandidaten die rechtstreeks zijn verkozen. Dat moet dan worden rechtgetrokken. Dat kan weer tot gevolg hebben dat ook andere partijen recht hebben op meer zetels omdat de zetelverhouding die via de zweitstimme is vastgesteld wel moet kloppen.
Dat systeem wijkt af van buurland Nederland, waar de Tweede Kamer altijd 150 zetels telt. Niet alle Duitse kiezers zijn enthousiast over het almaar groeiende aantal parlementariërs in hun land. Zo’n 71 procent van de Duitsers vindt dat het parlement te veel zetels telt, kwam zaterdag naar voren uit een peiling van YouGov. Slechts 3 procent van de respondenten ziet een nog grotere Bondsdag wel zitten.
Politieke partijen komen in Duitsland in principe alleen in de Bondsdag als ze minstens 5 procent van de stemmen krijgen. Die kiesdrempel moet voorkomen dat het parlement versplintert doordat veel kleine partijen worden gekozen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor partijen die de 5 procent niet halen maar via de ‘Erststimme’ minstens drie zetels bemachtigen.