Kandidaten voor opvolging Merkel willen werk maken van woningbouw
Net als in Nederland is woningbouw een belangrijk thema in de Duitse politiek. In hun slotdebat donderdag in de aanloop naar de verkiezingen van zondag hebben de kandidaten voor de opvolging van bondskanselier Angela Merkel (CDU) maatregelen aangekondigd tegen het woningtekort en de almaar stijgende huurprijzen.
Zo zei voorman Olaf Scholz van de sociaaldemocratische SPD dat hij over een langere periode 400.000 huizen per jaar wil bouwen. Ook Armin Laschet van het CDU zei dat er gebouwd moet worden. Hij zei dat er tegen 2025 anderhalf miljoen nieuwe huizen nodig zijn, waarvan een groot deel voor sociale huisvesting. Laschet waarschuwde dat ook het platteland aantrekkelijk moet blijven om te wonen, nu veel Duitsers naar de steden trekken.
Annalena Baerbock, namens de Groenen kandidaat om Merkel op te volgen, verweet de regeringscoalitie van CDU/CSU en SPD te weinig aandacht te hebben gehad voor woningbouw. Ze zei dat er meer geld voor sociale woningbouw moet komen en dat het niet zo kan zijn dat huren blijven stijgen in steden met een beperkt aanbod van huizen
De strijd om de opvolging van Merkel lijkt vooral te gaan tussen Scholz en Laschet, de premier van het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen. Hij is naar voren geschoven om Merkel op te volgen als de conservatieven de verkiezingen weer winnen. Klimaatpartij De Groenen ging eerder dit jaar even aan kop in de peilingen, maar is inmiddels ver teruggevallen.