Kerk & religie

Ds. Meeuse voor predikanten HHK: Laat Messiaanse Jood en christen samenkomen in één gemeente

Het is het mooiste als Messiasbelijdende Joden en andere christenen in één gemeente samenkomen, vindt ds. C. J. Meeuse. „Christus heeft geen twee bruiden.”

Van onze correspondent
23 September 2021 09:59
In Lunteren organiseerde de commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk een bijeenkomst over Israël voor predikanten binnen het kerkverband.  beeld RD
In Lunteren organiseerde de commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk een bijeenkomst over Israël voor predikanten binnen het kerkverband.  beeld RD

De emerituspredikant van de Gereformeerde Gemeenten, die jarenlang voorzitter was van het deputaatschap Israël van zijn kerkverband, sprak woensdag in Lunteren. De commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk had een bijeenkomst over Israël georganiseerd voor predikanten binnen dat kerkverband.De leiding van de bezinning lag in handen van ds. R. van de Kamp, voorzitter van de commissie.

Ds. Meeuse sprak over het thema ”Is Israël nog steeds Gods volk?”. Het is voor hem een aangelegen thema, waarover hij niet alleen in Nederland maar ook in Israël en Oost-Europa sprak. De stelling hoeft wat hem betreft niet ter discussie gesteld te worden.

Er zijn veel Bijbelteksten die ondersteunen dat Israël nog steeds Gods volk is, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament, aldus de predikant. Bij teksten die op het tegengestelde lijken te wijzen, gaat het om de uitleg. „Het verbond van God blijft hetzelfde. De Joden liggen niet buiten het verbond. Ze horen erbij. Ze zijn de natuurlijke takken. Ze zijn de beminden om der vaderen wil.”

Hij wijst een tweewegenleer af. Ook voor Joden is wedergeboorte nodig, aldus ds. Meeuse. „De Messias is onmisbaar om tot het wezen van het verbond te behoren.” Hij zei dat de Heere een kerk heeft uit Joden en heidenen en dat de kanttekenaren van de Statenvertaling en Calvijn in die zin geen vervangingstheologie huldigden.

Bij het bezoeken van Joden in Oost-Europa heeft hij samen met anderen geprobeerd Messiasbelijdende Joden bij plaatselijke christelijke gemeenten onder te brengen. Dat is maar „ten dele gelukt.” In Israël kent hij een gemeente van Messiasbelijdende Joden die goede contacten heeft met Arabische christenen, waarbij sprake is van kanselruil. Hij juicht dat toe. „Christus heeft geen twee bruiden.”

Prof. dr. A. P. Siebesma, emeritus hoogleraar godsdienstwetenschappen aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven, behandelde de vraag of Messiasbelijdende Joden achtergesteld worden door de regering van Israël. Volgens hem hebben de christelijke kerken in Israël, die maar enkele procenten van de totale bevolking uitmaken, een goede positie. Zo subsidieert de Israëlische regering bijvoorbeeld een groot deel van de middelen van christelijke scholen. Voor Messiasbelijdende Joden ligt het ingewikkelder. Volgens de grondwet kan iedere Jood naar Israël emigreren, maar de staat beschouwt Messiasbelijdende Joden niet als Joden, stelt Siebesma. „Als een Jood boeddhist of atheïst is, kan hij wel naar Israël.”

Het betekent niet dat er geen Messiaanse Joden naar Israël emigreren, omdat er aan de grens niet altijd op gecontroleerd wordt of in het geval van een gemengd huwelijk.

Christenen hebben volgens Siebesma meegewerkt aan de achterstelling van Messiasbelijdende Joden. Hij verwees naar Nes Ammim in Israël, een project van christenen uit diverse landen. Messiasbelijdende Joden mochten daar niet aan deelnemen. Dat werd niet openlijk gezegd door de regering, maar de deelnemende kerken moesten dat wel doorgeven. De Amerikanen trokken zich toen terug, maar Nederlandse en andere kerken accepteerden deze voorwaarde.

Naar schatting wonen er 10.000 tot 20.000 Messiasbelijdende Joden in Israël. Als ze er eenmaal zijn, hebben ze geen last van de Israëlische regering, zei Siebesma. Dat heeft volgens hem ook te maken met hun loyaliteit. „Ik moet de eerste Messiasbelijdende Jood nog tegenkomen die tegen de staat Israël is. Ze komen door hun loyale opstelling tegenwoordig positiever in de pers, maar er is nog een lange weg te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer