Stabiliteitspact op agenda regeringsleiders
De Europese regeringsleiders bespreken in maart de toekomst van het stabiliteitspact voor de euro. Dat zijn de begrotingsregels voor de eurolanden, die onder vuur liggen nu veel landen kampen met flinke gaten in hun begrotingen.
Huidig EU–voorzitter premier Balkenende heeft met zijn Luxemburgse collega Juncker afgesproken dat het gevoelige onderwerp wordt aangesneden onder Luxemburgs voorzitterschap, in de eerste helft van 2005.
Het is de Italiaanse premier Berlusconi die heeft verzocht om een discussie op topniveau over het stabiliteitspact. Afgesproken is dat Berlusconi tijdens de top in december, waar Balkenende voorzitter is, zijn verzoek mag toelichten.
Voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft al laten weten niets te zien in een fundamentele wijziging van de regels. „Geen enkele lidstaat heeft gevraagd om herziening van de verdragen", zei hij woensdag in reactie op een brief van de Italiaanse premier. Volgens Barroso zijn „een lage rente en een geloofwaardige euro voorwaarden voor economische groei."
Voor de invoering van de euro is afgesproken dat eurolanden hun tekorten beperken tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Hoge tekorten kunnen leiden tot een hogere rente en een zwakkere munteenheid. Volgens Barroso „vormen fundamentele wijzigingen geen bijdrage tot de geloofwaardigheid van het pact."
Maar Berlusconi denkt met hogere uitgaven de economie een slinger te kunnen geven. Veel andere landen denken er net zo over. De afgelopen maanden discussieerden de ministers van Financiën van de EU al over een voorstel van de Europese Commissie om de toepassing van de regels te versoepelen, zonder de regels zelf aan te passen. Enkele versoepelingen lijken onvermijdelijk, maar onduidelijk is hoe ver die zullen gaan.