Binnenland

Aedes wil meer maatregelen voor aanpak huizencrisis

Woningcorporatiekoepel Aedes vindt de 1 miljard euro die het demissionaire kabinet vrijmaakt voor de versnelling van het bouwen van huizen onvoldoende voor het oplossen van de problemen op de woningmarkt. Aedes stelt dat er veel meer moet gebeuren om „serieus tegemoet te komen aan de noodkreet van al die woningzoekenden” en pleit onder meer voor extra geld voor betaalbare huur.

ANP
21 September 2021 18:16Gewijzigd op 21 September 2021 19:13

De koepel wijst erop dat de prijzen van koopwoningen de pan uit rijzen en dat mensen die huren vaak ook zeer forse bedragen moeten neertellen. „Er moeten snel meer huizen komen en het is vooral van belang dat die betaalbaar zijn, aldus Aedes. „Meer betaalbare woningen zijn hard nodig om de wachtlijsten te verkorten.”

Verder pleit Aedes opnieuw voor het afschaffen van de verhuurdersheffing. De koepelorganisatie benadrukt dat deze belasting op sociale huurwoningen de corporaties belemmert in hun kerntaak, volkshuisvesting en de flinke investeringen die daarvoor nodig zijn.

Aedes doet een klemmend beroep op de politiek om haast te maken met de formatie en voegt eraan toe dat de vele woningzoekenden recht hebben op een stevige aanpak van de huizencrisis door het nieuwe kabinet. „Het kan niet zo zijn dat woningzoekenden met elkaar moeten concurreren om een grondrecht: het recht op een woning.”

Ook de Woonbond is kritisch. „Het gevoel van urgentie om de wooncrisis echt aan te pakken, ontbreekt volledig”, reageert de belangenorganisatie voor huurders op de aankondigingen van het kabinet. „Er worden wat pleisters geplakt met 100 miljoen per jaar extra voor woningbouw, terwijl de miljardenheffing op sociale huur in stand blijft.” Die boete op betaalbare huurwoningen moet er volgens de Woonbond af zodat er meer sociale huurwoningen verduurzaamd en gebouwd kunnen worden en de woningen betaalbaarder kunnen worden verhuurd.

Bouwend Nederland sluit zich aan bij de kritiek en stelt dat „een demissionair kabinet geen beleidsarme begroting hoeft te presenteren”. De brancheorganisatie stelt dat het kabinet wel de juiste analyses maakt, maar daar geen beleid aan koppelt en vindt dat de verhuurdersheffing helemaal van tafel moet. Ook zou het kabinet de bouw van woningen kunnen stimuleren op plekken waar dat momenteel niet rendabel is. Een nieuw kabinet kan dan volgens Bouwend Nederland „meer centrale regie op de woningmarkt” realiseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer