Milieudefensie vindt dat kabinet vooral grote bedrijven spekt
Hoewel klimaatverandering een prominente plaats had in de troonrede, is Milieudefensie niet te spreken over de plannen van het demissionaire kabinet op dit terrein. Volgens de organisatie wil het kabinet vooral „het grote bedrijfsleven een douceurtje toedelen” en moeten huishoudens en het midden- en kleinbedrijf daar de rekening voor betalen.
Milieudefensie doelt onder meer op miljarden die het kabinet wil uittrekken voor het afvangen en opslaan van CO2 die grote industriebedrijven uitstoten. „Zo laten ze zien dat geen enkele kans onbenut blijft om aandeelhouders te spekken op kosten van hardwerkende Nederlanders. Terwijl meer duurzame energie cruciaal is en het hoog tijd is dat grote bedrijven hun eigen broek ophouden”, stelt de milieuorganisatie.
De organisatie toont zich verder kritisch over het voornemen om subsidies voor zonne- en windenergie op termijn af te bouwen, als het doel uit het klimaatakkoord is bereikt. Dat doel, 49 procent minder uitstoot broeikasgassen in 2030 dan in 1990, is „veel te laag” volgens Milieudefensie.
In totaal trekt het kabinet voor klimaatbeleid en de energietransitie bijna 7 miljard euro uit. Los van CO2-opslag en verduurzaming van de industrie wil het kabinet het geld onder meer besteden aan de verduurzaming van woningen. Ook wil het elektrisch rijden verder stimuleren. Koning Willem-Alexander zei in de troonrede dat klimaatverandering „zonder twijfel het meest dringend is” van alle onderwerpen die „zowel de grenzen van een kabinetsperiode als onze landsgrenzen overstijgen”.