Emancipatie moslimvrouwen verder onder druk
De emancipatie van moslimvrouwen is sinds de moord op Theo van Gogh verder onder druk komen te staan. Dat zeggen voorvrouwen van een landelijke Marokkaanse en een Amsterdamse Turkse vrouwenvereniging woensdag.
Door de discussie over moslimterreur die na de moord is aangewakkerd, voelen veel islamitische vrouwen zich in de verdediging gedrukt. „In plaats van zichzelf te ontplooien en zich te richten op verbetering van de eigen positie, zijn moslimvrouwen driekwart van hun tijd bezig de islam te verklaren", aldus F. Ulichki, voorzitter van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN).
De emancipatie wordt verder bemoeilijkt doordat het steeds lastiger lijkt te worden voor moslimvrouwen om aan een baan te komen. „Ik heb geen concrete cijfers, maar wel heel veel signalen dat werkgevers vrouwen met een hoofddoek weren", aldus Ulichki.
De Vereniging van Vrouwen uit Turkije en Amsterdam (ATKB) herkent dit: „Vrouwen met of zonder hoofddoek durven nu niet meer naar bepaalde banen te solliciteren omdat ze bij voorbaat denken niet in aanmerking te komen", zegt E. Can, coördinator van de ATKB.
Sommige vrouwen overwegen de hoofddoek af te leggen, aldus Can. Maar verreweg de meesten leggen zich erbij neer. „Ze melden het niet bij de meldpunten anti–discriminatie en gaan er ook niet tegen in." Volgens MVVN–voorzitter Ulichki zijn veel moslimvrouwen het als een norm gaan zien dat je met een hoofddoek veel moeilijker of helemaal niet aan werk komt.
Dat de emancipatie onder druk staat, staat de integratie in de weg, vinden de voorlieden. Uit angst voor pesterijen op straat durven vooral vrouwen van de eerste generatie niet meer de straat op te gaan. Hun deelname aan de maatschappij zal daardoor nog verder teruglopen", aldus de coördinator van ATKB uit. De voorvrouwen hopen dat de kalmte snel terugkeert in Nederland. „Maar vaststaat dat door de opkomst van het moslimfundamentalisme en de nasleep daarvan, de emancipatie van vrouwen nog langer op zich zal laten wachten", stelt Can.