Geloven vraagt om gehoorzaamheid
Het kan niet zo zijn dat kerkgangers na een Bijbellezing of een preek zeggen: „Nou, dat was goed om te horen”, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Geloven vraagt om luisteren en om gehoorzaamheid.
Kun je zeggen: geloven is doen? „Nee”, zegt ds. J. Blom in zijn artikel dat in deze krant geplaatst werd onder de kop: ”Doen alleen van waarde als vrucht van geloof” (11-9). Met dit artikel reageert hij op het huidige jaarthema van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) dat wél zegt: ”Geloven is doen!” De keuze voor dit jaarthema lichten we graag toe.
De moeite van ds. Blom met ons jaarthema berust vooral op een misverstand. Volgens hem betekent de stelling ”geloven is doen” dat je het ook zou kunnen omdraaien: ”doen is geloven”. Alsof ”doen” op zich al (zaligmakend) geloof zou zijn. Maar die omdraaiing klopt natuurlijk niet. Het is net als met de uitspraak: ”God is liefde”. Die kun je niet omdraaien om ervan te maken: ”liefde is God”. Want niet alles wat doorgaat voor ”liefde”, is uit God.
Zo is het ook met ”geloven is doen”. Die stelling mag je niet omdraaien tot: ”doen is geloven”, want niet elk ”doen” is uit het geloof. Dat zijn we helemaal met ds. Blom eens. Dat neemt echter niet weg dat geloven en doen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zoals ds. Blom beaamt. Geloven is doen, zoals je ook kunt zeggen: geloven is vertrouwen, zonder daarmee te beweren dat elk vertrouwen (op wat dan ook) uit het geloof is. Geloven zonder doen is geen echt geloof. Iets anders willen we met dit jaarthema niet zeggen.
Navolging
Maar misschien is het goed om iets meer te vertellen over waarom en hoe we tot dit jaarthema zijn gekomen. Ds. H. I. Methorst uit Apeldoorn zei in een interview met ons blad Generator: „Ik hoor soms van jongeren dat het hen rust geeft als ze in de Bijbel lezen. Hoe mooi is dat! Maar tegelijkertijd denk ik: het komt ook aan op navolging. Er is méér dan ”de Heere God is er, we vertrouwen Hem en dat geeft rust”. Het komt er ook op aan om het Woord van God concreet in jouw leven handen en voeten te geven. Soms ben ik bang dat we dat uit het oog verliezen.”
Op het moment van dit interview waren we als HGJB juist bezig met ons vorige jaarthema: ”Goed om te horen!” Daarin hebben we benadrukt dat geloven vraagt om luisteren en om gehoorzaamheid. We moeten horen naar Gods Woord! In dit spoor wilden we vervolgens benadrukken dat het niet bij horen kan blijven. Wat we vanuit Gods Woord horen, moet leiden tot doen! Het kan niet zo zijn dat we na een Bijbellezing of een preek zeggen: „Nou, dat was goed om te horen”, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Dáár komt het jaarthema ”Geloven is doen” vandaan.
Op de rots
Dat het nodig is om ook déze boodschap voor het voetlicht te brengen, blijkt op verschillende plaatsen in de Bijbel. In Mattheüs 7:24-29 heeft de Heere Jezus het over „ieder die deze woorden van Mij hoort en ze doet” én over „ieder die deze woorden van Mij hoort en ze niet doet.” Beiden horen Zijn Woord, maar de een brengt het in de praktijk en de ander niet. De eerste vergelijkt Jezus „met een verstandig man die zijn huis op de rots gebouwd heeft” en de tweede met „een dwaze man die zijn huis op zand gebouwd heeft.” Met die dwaze bouwer loopt het slecht af: „zijn val was groot” (vers 27).
Heel bekend is natuurlijk ook wat Jakobus in zijn brief hierover zegt: „Geloof zonder de werken is dood” (2:26). Zo’n ”geloof” mag uiteindelijk helemaal geen geloof heten. Want geloven begint weliswaar met luisteren en vertrouwen, maar het is óók doen!
Uitnodiging
Ds. Blom lijkt dat ”doen” overigens te vernauwen tot „de helpende hand uitsteken naar de medemens in nood.” Dat hoort er zeker bij, maar wij nemen het veel breder. Een voorbeeld dat in een van onze materialen wordt uitgewerkt, is dat van Mattheüs 11:28, waar Jezus zegt: „Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn.” De opdracht/uitnodiging die Jezus hier geeft, heeft álles te maken met ”doen”. Je kunt uitgebreid met elkaar praten over hoe mooi deze tekst is. Hij is ”goed om te horen”. Maar je hebt er niks aan als je vervolgens niet doet wat Jezus hier zegt: naar Hem toekomen.
Wat hierboven staat, is overigens voor honderd procent gecommuniceerd via onze materialen, waaronder ons donateursblad Dichtbij. Als ds. Blom daar kennis van had genomen, of ons om verduidelijking had gevraagd, had hij zich de moeite van zijn artikel kunnen besparen. Want we zijn het helemaal met elkaar eens.
De auteur is directeur van de HGJB.