Buitenland

Poging tot brandstichting synagoge Antwerpen

Onbekenden hebben woensdagmorgen vroeg een poging tot brandstichting gedaan in een kleine synagoge in Antwerpen. Ze gooiden twee molotovcocktails naar het pand. Alleen een ruit aan de voorgevel is beschadigd. De benzinebommen brandden op straat uit.

Buitenlandredactie
4 April 2002 11:19Gewijzigd op 13 November 2020 23:30
ANTWERPEN - Onbekenden gooiden woensdag twee molotovcocktails door de ramen van een Joodse synagoge in Antwerpen. Ook elders in de stad kwam het tot ongeregeldheden toen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand liepen. - Foto EPA
ANTWERPEN - Onbekenden gooiden woensdag twee molotovcocktails door de ramen van een Joodse synagoge in Antwerpen. Ook elders in de stad kwam het tot ongeregeldheden toen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand liepen. - Foto EPA

De aanslag werd rond zes uur gepleegd. Niemand raakte volgens het parket van Antwerpen gewond. Burgemeester Detiège belegde echter een spoedvergadering met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en de lokale politie.

Er komt nu verhoogd politietoezicht in Joodse buurten. De politie zet 137 agenten in, waardoor er dag en nacht constant twintig agenten beschikbaar zijn voor patrouilles. In de Diamantwijk, de bekendste Joodse buurt van Antwerpen, zijn dat er momenteel twee.

In de nacht van zondag op maandag werd een soortgelijke aanslag gepleegd op een synagoge in het Brusselse Anderlecht. De schade bleef ook daar beperkt. Van de daders ontbreekt elk spoor. Burgemeester Simonet van Anderlecht zoekt ze onder Arabische jongeren.

De Belgische regering reageerde scherp op deze aanslag. „De regering verzet zich tegen elke vorm van antisemitisme”, aldus een woordvoerder. Er komt nog meer bewaking bij Joodse gebedshuizen en instellingen in Brussel en Antwerpen. Sinds de aanvallen in de Verenigde Staten op 11 september hield de politie al scherper een oogje in het zeil. Synagogen zouden nu dag en nacht politiebewaking krijgen.

Het bestuur van de moslimgemeenschap in België kwam woensdag met een scherpe veroordeling van de actie in Anderlecht: „De islam leert ons dat welke gebedsplaats dan ook een oord is voor meditatie en inkering die op geen enkele manier voorwerp van agressie mag zijn.”

Tegelijk spreekt het bestuur zijn „diepe ongerustheid” uit over de „catastrofale situatie in Palestina en het onaanvaardbare noodlot dat het Palestijnse volk en zijn leiders wordt aangedaan.”

Een in Israël gespecialiseerd reisbureau in Brussel kreeg in de nacht van dinsdag op woensdag een straatsteen door de voorruit. Daar hing een affiche voor een feest vanwege de Israëlische onafhankelijkheidsdag.

De burgemeester van Boortmeerbeek, bij Leuven, heeft in verband met de gespannen situatie de herdenking van de bevrijding van Joden uit een trein tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgesteld. De plechtigheid zou op 21 april worden gehouden. Op 19 april 1943 brachten drie jonge verzetslieden bij het dorp een trein met 1631 Joden tot stilstand, waarna een aantal van de gedeporteerden kon ontsnappen.

In Antwerpen ontaardden pro-Palestijnse demonstraties gisteravond in vernielingen. De politie verjoeg met een waterkanon een menigte van honderden betogers van de Keyserlei en het Astridplein, vlak bij de Joodse buurt.

De demonstratie was rond halfzeven ’s avonds vreedzaam begonnen. In de loop van de avond voegden gemaskerde betogers gewapend met stokken zich bij de vreedzame betogers. Een aantal jongeren gooide met alles wat ze maar konden vinden. De politie heeft enkele raddraaiers opgepakt.

Ook in Frankrijk zijn gisteravond opnieuw betogingen gehouden tegen het militaire optreden van Israël in de Palestijnse gebieden. In Aubervilliers, bij Parijs, zijn een auto en een bus van een Joodse school in brand gestoken. Volgens de politie gebeurde dat op een parkeerplaats vlak bij de school. Er vielen geen slachtoffers.

In Marseille demonstreerden naar schatting van de politie duizend mensen. Ze riepen leuzen zoals: „Sharon moordenaar” en „Bush medeplichtig.” Aan een betoging in Toulouse deden zo’n 200 mensen mee. De demonstranten eisten dat er een eind komt aan het bloedbad en dat het Israëlische leger zich terugtrekt uit de Palestijnse steden.

Tot de betogingen in Frankrijk was opgeroepen door de vereniging Missie Solidariteit Palestina en de Communistische Partij. In het paasweekeinde zijn in een aantal Franse steden synagogen in brand gestoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer