Klimaatsteun aan arme landen maar mondjesmaat toegenomen
Rijke landen hebben de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt bij het verhogen van de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferde dat welvarende landen daar in 2019 ruim 79 miljard dollar voor uittrokken, 2 procent meer dan in het voorgaande jaar.
Die cijfers doen vermoeden dat het niet is gelukt om de doelstelling voor vorig jaar na te komen. Rijke landen hadden beloofd met ingang van 2020 jaarlijks 100 miljard dollar (bijna 85 miljard euro) uit te trekken om ontwikkelingslanden te ondersteunen die in de problemen raken door klimaatverandering.
OESO-topman Mathias Cormann noemt het gebrek aan vooruitgang „teleurstellend”, ook omdat in november een grote klimaattop wordt gehouden in Glasgow. De cijfers voor 2020 kunnen volgens hem pas begin volgend jaar worden gepubliceerd. „Maar het is duidelijk dat de klimaatfinanciering achterblijft bij de doelstelling.”
Klimaatverandering heeft de relatie tussen rijke en arme landen onder druk gezet. Veel ontwikkelingslanden vinden dat zij onevenredig hard worden getroffen door de gevolgen van de opwarming van de aarde. Daar houden ze rijke landen verantwoordelijk voor.
„Onze mensen sterven in kwetsbare ontwikkelingslanden vanwege de verbranding van fossiele brandstoffen voor consumptie en economische groei in rijke landen”, zei de ambassadeur van het Climate Vulnerable Forum eerder dit jaar. Hij reageerde toen op de publicatie van een alarmerend klimaatrapport.
VN-chef Antonio Guterres waarschuwde deze week dat de komende klimaattop in Glasgow dreigt te mislukken, mede door een gebrek aan vertrouwen tussen rijke en minder welvarende landen. „Er is een zekere mate van wantrouwen tussen noord en zuid, ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Dat moet overwonnen worden.”
Internationaal wordt al volop gelobbyd in aanloop naar klimaattop COP26 in Glasgow. Guterres en de Britse premier Boris Johnson spreken komende maandag in New York achter gesloten deuren met wereldleiders. Het Verenigd Koninkrijk wil landen onder druk zetten om hun uitstoot verder terug te brengen en het gebruik van kolenenergie af te bouwen.
De Amerikaanse president Joe Biden riep de wereld vrijdag op maximale ambitie te tonen op COP26. „Voor degenen die dat nog niet hebben gedaan: de tijd dringt”, benadrukte de Democraat aan het begin van een digitale bijeenkomst met negen buitenlandse leiders. Hij noemde waarschuwingen van experts over de stijgende temperaturen op aarde een „code rood voor de mensheid”.