Overheid stopt met regionale risiconiveaus voor coronavirus
De overheid stelt geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Dat moet op 25 september worden ingevoerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
De vier niveaus - waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig - gaven de stand van de corona-uitbraak in de regio’s aan. Welk risiconiveau een regio kreeg, werd gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de voorgaande week. Het hoogste van de twee cijfers gaf daarbij de doorslag.
De laatste risiconiveaus werden vorige week vastgesteld. Zes regio’s stonden toen op zeer ernstig, dertien op ernstig en zes op zorgelijk. Risiconiveau waakzaam gold sinds 13 juli nergens meer. Als de kaart deze week was berekend, zouden Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Zuid-Holland Zuid van zeer ernstig naar ernstig zijn gezakt. Amsterdam-Amstelland stond de voorgaande negen weken op het hoogste niveau. Drenthe en Gelderland-Midden zouden juist zijn gestegen naar zeer ernstig, en Noord-Holland Noord mogelijk ook.
Het systeem met de risiconiveaus was in september vorig jaar ingevoerd, vlak voor het begin van de tweede golf. Het kabinet wilde regionaal versoepelen als dat kon, en regionaal aanscherpen als dat nodig was. In een regio met ‘waakzaam’ zouden dan bijvoorbeeld meer mensen bij een bruiloft mogen zijn dan in een regio die op ‘zeer ernstig’ stond. Daar is het nooit van gekomen. Alle beperkingen golden voor het hele land, alle versoepelingen ook.