Gommers kritisch over versoepelingen
Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vindt dat het kabinet te gemakkelijk de coronamaatregelen versoepelt.
„Rutte zegt dat hij stuurt op het beheersbaar houden van de zorg, maar hij heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico’s. Dat spreekt elkaar tegen”, aldus Gommers.
Het Outbreak Management Team had het kabinet drie niveaus van versoepelingen voorgesteld. In het eerste scenario zou er niets veranderen. In het tweede zou er beperkt worden versoepeld, met inzet van het coronatoegangsbewijs. „Maar in dat scenario zouden bijvoorbeeld festivals nog niet mogen.” In het derde scenario zou er in meer sectoren worden versoepeld, ook met gebruik van het toegangsbewijs. Dat laatste heeft het kabinet dinsdag aangekondigd.
„In het tweede scenario versoepel je ook, zo laat je bijvoorbeeld ook de 1,5 meterregel los”, aldus Gommers. „Maar je opent minder sectoren tegelijk, waardoor je beter kunt bekijken of het goed gaat voordat je verder gaat.” De arts vindt het vreemd dat premier Rutte „benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we de zorg kunnen leveren voor iedereen, terwijl hij nu wel meer risico neemt.”
De zorg kan volgens Gommers weer overbelast raken als er te veel mensen tegelijk in het ziekenhuis belanden. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care vindt dat het kabinet daarover duidelijker afspraken had moeten maken met zorgmedewerkers: „Als het onverhoopt misgaat in de ziekenhuizen, zal de zorg weer moeten leveren. Terwijl de rek er eigenlijk al uit is. Zet daar dan wat tegenover als kabinet. Spreek bijvoorbeeld af dat er een toeslag komt als er weer moet worden opgeschaald. Zorgmedewerkers staan nu onder extra spanning, omdat mensen weer moeten gaan feesten.”
Maatregelen
De versoepelingen die het kabinet dinsdag aankondigde, waren in de achterliggende dagen bijna allemaal uitgelekt. Er blijven een paar basisregels gelden. Hoewel de verplichting tot afstand houden vervalt, adviseert het kabinet wel 1,5 meter afstand te houden. Dat helpt namelijk aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Ook blijft het advies om vaak handen te wassen, geen handen te schudden, te hoesten en te niezen in de elleboog, thuis te blijven en te testen bij klachten.
Begin november beoordeelt het kabinet hoe het vanaf dan verder moet met de coronamaatregelen en in welke mate deze dan weer aangescherpt of losgelaten kunnen worden.
Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest halen.
Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine.
De quarantaineplicht geldt nu bijvoorbeeld nog voor mensen die op reis zijn geweest naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Zij moeten tien dagen verplicht thuisblijven, tenzij ze op de vijfde dag negatief worden getest op het virus.
Reacties
De musea zijn blij met de aangekondigde maatregelen. Vanaf 25 september mogen zij weer onbeperkt mensen ontvangen. Desondanks heeft de sector volgens de Museumvereniging nog steeds financiële steun nodig. Die verwacht dat musea tot juli 2022 nog 130 miljoen euro mislopen voor minder bezoekers. Het financiële „zware weer” is dus nog niet voorbij.
Vertegenwoordigers van de horeca zijn niet blij met de aangekondigde maatregelen. Horecabezoekers moeten een coronabewijs bij zich hebben. Dat bewijs geeft aan dat iemand door vaccinatie of een eerdere besmetting beschermd is tegen het coronavirus, of recent negatief is getest. Dat is een vereiste in de horeca, bioscopen, musea, theater- en concertzalen.
De Koninklijke Horeca Nederland verwacht niet dat mensen koffie gaan drinken in een horecavoorziening als ze eerst een coronabewijs moeten laten zien.