Buitenland

Haïtiaanse premier verdacht van moord op president

Bij het onderzoek naar de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse worden steeds nieuwe namen van verdachten genoemd. Dinsdag diende de openbaar aanklager, Bedford Claude, een aanklacht in tegen premier Ariel Henry. Hij zou betrokken zijn bij de moord op president Jovenel Moïse. Henry reageerde direct door de openbaar aanklager te ontslaan.

Redactie buitenland
15 September 2021 11:24
Premier Ariel Henry. beeld AFP, Valerie Baeriswyl
Premier Ariel Henry. beeld AFP, Valerie Baeriswyl

Henry zou op de dag van de moord twee telefoongesprekken hebben gehad met hoofdverdachte Joseph Felix Badio, die werkte in een anticorruptie-eenheid van het ministerie van Justitie. Badio was op het moment van die gesprekken in de buurt van de presidentswoning, blijkt uit locatiegegevens. Henry gaf eerder toe de verdachte te kennen, maar zei niet te geloven dat Badio schuldig zou zijn. Badio is inmiddels op de vlucht geslagen.

De aanklager had afgelopen weekend aan Henry gevraagd om voor de rechter zijn relatie tot Badio uit te leggen. De aanklager heeft niet de bevoegdheid de premier op te roepen naar de rechtbank te komen, maar desondanks besloot hij Henry uit te nodigen. Henry noemde die uitnodiging een „afleidingstactiek.” Het verzoek zou volgens hem voorkomen dat de echte daders gestraft zouden worden.

Enkele uren nadat de uitnodiging van Claude de premier bereikt had, was hij al ontslagen. „Ik heb het genoegen u mee te delen dat besloten is uw functie te beëindigen”, schreef de premier in een openbaar gemaakte brief. Het is nu onduidelijk of de aanklacht van de openbaar aanklager nog rechtsgeldig is.

Momenteel zitten 44 mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de president. Meerdere verdachten zouden eerder informanten zijn geweest voor Amerikaanse inlichtingendiensten zoals de antidrugdienst DEA en de federale politiedienst FBI. Andere verdachten zijn bijvoorbeeld Colombiaanse huurlingen die ingehuurd waren via een beveiligingsbedrijf uit Florida.

Moïse was voor zijn dood een omstreden leider. Hij werd al jaren van corruptie beschuldigd en weigerde af te treden ondanks grote protesten tegen hem. In januari 2020 zette hij het parlement buitenspel en regeerde hij door middel van een presidentiële verordening. Kort voor zijn dood wees Moïse Henry aan als kandidaatpremier. Twee weken na de dood van de president werd Henry ingezworen. Hij beloofde bij zijn aantreden om orde te herstellen en verkiezingen uit te schrijven. Die staan nu op het programma voor 7 november.

Meer over
Premium

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer