„Strijd in Irak treft vooral kinderen”
De strijd in Irak is een ramp voor de Iraakse kinderen. De ondervoeding neemt toe en de hulpinspanningen ondervinden ernstige moeilijkheden. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) heeft dit dinsdag gezegd. Volgens Unicef is het aantal ondervoede kinderen sinds het begin van de oorlog in maart 2003 bijna verdubbeld.
De organisatie zegt dat het humanitaire werk in Irak zwaar te lijden heeft onder de tactiek van de rebellen om buitenlandse en internationale hulpinstellingen aan te vallen. De hulporganisaties zijn daardoor gedwongen hun werk grotendeels vanuit de omringende landen te doen.
Volgens Unicef-hoofd Carol Bellamy lijden honderdduizenden Iraakse kinderen aan diarree en aandoeningen die samenhangen met ondervoeding. De situatie voor de kinderen was al voor de inval van de Amerikaanse en de Britse troepen weinig rooskleurig door jarenlange sancties. Een op de acht kinderen stierf voor het vijfde jaar. „Oorlog wordt gevoerd door volwassenen, maar het zijn de kinderen die het meest te lijden hebben”, zei Bellamy.
Een konvooi van de Iraakse Rode Halve Maan, de eerste onafhankelijke hulporganisatie die na twee weken van gevechten de Iraakse stad Fallujah bezocht, is maandag onverrichter zake teruggekeerd. Het Internationale Rode Kruis heeft dit dinsdag in Genève bekendgemaakt.
De delegatie van de Rode Halve Maan had wel contact met enkele burgers, maar kon uit veiligheidsoverwegingen geen hulp verlenen of hulpgoederen afgeven, zei Rode-Kruiswoordvoerder Ahmed Rawi. Het konvooi bestond uit ambulances en drie vrachtwagens met dekens, drinkwater en medische voorraden.
Wereldleiders hebben dinsdag in Egypte de noodzaak voor het houden van verkiezingen in Irak op 30 januari 2005 onderstreept. Maar liefst 156 politieke partijen doen mee aan de algemene verkiezingen die op 30 januari in Irak worden gehouden, zo heeft de Iraakse kiescommissie gisteren bekendgemaakt.
Onder de deelnemers zijn het Iraakse Nationale Akkoord van premier Iyad Allawi, de nieuwe, nog naamloze partij van president Ghazi al-Yawer en de Iraakse Islamitische Partij, een soennitische groep die eerst zei de verkiezingen te zullen boycotten uit protest tegen het Amerikaanse offensief tegen Fallujah, maar later besloot toch mee te doen.
Amerikaanse en Iraakse eenheden hebben dinsdag bij een actie in de stad Kirkuk 38 vermoedelijke opstandelingen gevangengenomen. Ook werden automatische wapens, munitie en communicatiemiddelen in beslag genomen, aldus het leger.
Sinds het begin van het offensief tegen Fallujah op 7 november zijn er verspreid over Irak ruim 850 Amerikaanse soldaten gewond geraakt. In totaal zijn er tijdens de oorlog in Irak 9326 gewonden in de Amerikaanse gelederen gevallen, zo heeft het Pentagon dinsdag gemeld. Het Pentagon heeft geen rapport laten uitgaan over het aantal Amerikaanse slachtoffers dat is gevallen in de strijd om Fallujah. Amerikaanse, Britse en Iraakse eenheden zijn dinsdag een offensief begonnen tegen enkele bolwerken van het verzet ten zuiden van Bagdad. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.
Tahsin Hassan, echtgenoot van de ontvoerde hulpverleenster Margaret Hassan, heeft dinsdag in een paginagrote advertentie in een Iraakse krant opgeroepen zijn vrouw terug te geven, dood of levend. Over het lot van Hassan bestaat veel onduidelijkheid. Vorige week zond de Arabische televisiezender Al-Jazeera beelden uit waarin een geblinddoekte blanke vrouw werd doodgeschoten. Vermoedelijk ging het hier om de 59-jarige Hassan.