Binnenland

Na lekken wil OM inzage in appjes kroongetuige aan banden leggen

Het Openbaar Ministerie wil de inzage in een enorme hoeveelheid chatberichten van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, aan banden leggen. Volgens het OM hebben advocaten meerdere journalisten inzage gegeven in de berichten, tegen de afspraken in. Daarmee zijn er „veiligheidsrisico’s” ontstaan voor mensen die in de berichtenreeks worden genoemd, aldus het OM.

ANP
14 September 2021 12:18Gewijzigd op 14 September 2021 14:36

De berichten zijn afkomstig van een iPhone, die B. een tijd lang stiekem op zijn cel heeft gehad. Een aantal ervan was al eerder openbaar geworden omdat ze op zittingen in het proces werden besproken. Dinsdag publiceerde het AD er nog meer. B.’s advocaten probeerden publicatie ervan maandagavond tevergeefs via een kort geding te voorkomen. De rechter vond in die procedure belang van openbaarheid en persvrijheid zwaarder wegen dan het belang van het beschermen van de eer en de goede naam van de kroongetuige.

Volgens het OM is het zonneklaar dat het advocaten zijn die de berichten hebben gelekt. De raadslieden kregen de 36.000 berichten op een speciaal verstrekte laptop. Dat is volgens OM „niet langer verantwoord”. Justitie wil dat advocaten alleen nog bij de berichten kunnen in een „gecontroleerde omgeving”, zoals een politiebureau, en vroeg de rechtbank dat op te leggen.

De advocaten van de verdachten in Marengo zijn gebrand op de appjes omdat ze mogelijk de betrouwbaarheid van kroongetuige B. ondergraven. B. zegt er onder meer in dat hij „het maximale” voor zichzelf uit zijn afspraken met justitie wil halen.

Nico Meijering, advocaat van verdachte Mohamed R., betoogde dat er al te makkelijk en voorbarig wordt gewezen naar raadslieden als de lekkers van de appjes. Politie en justitie kunnen net zo goed de bron zijn geweest, meent hij.

Peter Schouten, een van de advocaten van kroongetuige B., noemde het „vreselijk” dat journalisten in de berichten hebben zitten „neuzen” en vindt het „kwaadaardig” dat ze zijn gelekt. De rechtbank zelf kent de berichten niet, omdat ze vooralsnog geen deel uitmaken van het lijvige strafdossier.

Inez Weski, advocaat van Marengohoofdverdachte Ridouan Taghi, wil dinsdagmiddag een powerpointpresentatie houden, waarin zij een aantal appjes zal opvoeren. Schouten heeft daartegen geprotesteerd. Hij meent dat met openbaarmaking van de berichten de privacy en veiligheid van personen wordt geschaad.

De rechtbank zal waarschijnlijk later dinsdag beslissen of die appjes naar buiten mogen komen, of dat wellicht de deuren van de rechtszaal gesloten moeten worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer