Buitenland

Veiligheid centraal in Britse troonrede

De Britse regering gaat komend jaar extra aandacht geven aan de bestrijding van misdaad en terrorisme. Er komt een (verplichte) nationale identiteitskaart, er zal vaker op het gebruik van drugs worden gecontroleerd en er komt een nieuwe politie-eenheid die zich vooral bezig zal houden met de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Buitenlandredactie
24 November 2004 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Dat heeft de Britse koningin Elizabeth II dinsdag aangekondigd in de troonrede die jaarlijks wordt uitgesproken bij de opening van het parlementaire jaar.

Bij monde van de koningin kondigde de regering ook een nieuwe terreurbestrijdingswet aan. Daarover werden geen details bekendgemaakt, maar minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett zei vorige week dat de regering speciale antiterreurrechtbanken wil gaan oprichten zonder jury’s en dat hij bewijs afkomstig van telefoontaps wil toestaan in deze rechtbanken. Ook wil de regering politie en justitie meer bevoegdheden geven voor de aanpak van groeperingen die zich op gewelddadige wijze inzetten voor de rechten van het dier. Er komt ook een wet die in 2006 een referendum over de Europese grondwet mogelijk maakt.

De verwachting is dat Blair binnen enkele maanden nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. De verkiezingscampagne tussen Labour en de Conservatieven zal voornamelijk gaan over de bestrijding van terreur. De plannen van de regering lijken daarmee een voorproefje op de komende campagne.

In de opiniepeilingen heeft Labour een grote voorsprong genomen op de Tories van Michael Howard. In de laatste peiling van het onderzoeksbureau ICM zegt 38 procent van de ondervraagden op Labour te zullen stemmen, terwijl 30 procent aangeeft zijn stem aan de Conservatieven te geven. Het gat van 8 procent is het grootste sinds mei vorig jaar, toen de regering zwaar onder vuur lag wegens de betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

De jaarlijkse troonrede van de Britse koningin gaat gepaard met veel ceremonieel. De koningin rijdt per gouden koets van Buckingham Palace naar het parlement, waar zij gezeten op een troon in het Hogerhuis de rede uitspreekt. De leden van het Hogerhuis, gekleed in rode hermelijnen mantels, horen zittend toe, maar de leden van het Lagerhuis, onder wie Blair, moeten staan.

Een groep leden van het Britse Lagerhuis heeft dinsdag de eerste stap gezet om premier Tony Blair af te zetten wegens zijn optreden rond de oorlog in Irak. De leden tekenden een motie die oproept tot de vorming van een parlementaire commissie die Blairs beleid moet onderzoeken en moet bepalen of er sprake is geweest van „grof wanbeleid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer