Inflatie-ontwikkeling blijft beurshandel domineren
Beleggers wacht de komende week een relatief rustige beursweek. Veel aandacht zal uitgaan naar de nieuwste cijfers over de inflatie. Daarbij wordt vooral gelet op de mate waarin bedrijven in staat zijn inkoopkosten door te berekenen. Verschillende marktkenners verwachten een stevige correctie op de beurzen, ook nu er steeds meer signalen zijn dat centrale banken hun coronasteun gaan afbouwen. Ondertussen loopt het aantal besmettingen met de Delta-variant van het coronavirus wereldwijd hard op. Veel aandacht zal daarom ook uitgaan naar de impact van het virus op bijvoorbeeld de Chinese cijfers over de industriële productie, investeringen en detailhandelsverkopen.
De ruimhartige steun van centrale banken heeft bijgedragen aan lage rentes wat op zijn beurt weer heeft gezorgd voor recordstanden op de aandelenbeurzen. De roep om een einde te maken aan het goedkoop-geldbeleid wordt steeds luider. De inflatiecijfers uit de VS en Europa kunnen richtingbepalend zijn voor het beleid.
Banken weten de aandacht op zich gericht na het bericht over aanstaande miljardenclaims vanwege vermeende misstanden in het verleden. De claim van belangenorganisatie Qollect heeft betrekking op alle kredietsoorten, zowel doorlopende kredieten als hypotheken, ‘rood staan’ op de betaalrekening of de rente op de creditcard. Niet uitgesloten is dat ook buitenlandse banken claims aan de broek krijgen.
Het Amerikaanse softwareconcern Oracle is een van de weinige bedrijven die de komende week met een handelsupdate komt. Op het Damrak opent producent van onder andere aluminium ladders Alumexx de boeken.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt de komende week nieuwe cijfers over het aantal faillissementen. Daar wordt nog niet heel veel vuurwerk verwacht. Dat kan anders worden als het kabinet per 1 oktober de coronasteun grotendeels stopzet. Verder worden Nederlandse cijfers over de werkloosheid gepubliceerd en gaat de aandacht uit naar de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge.
Verder presenteert de denktank OESO deze week in een rapport zijn nieuwe vooruitzichten voor de wereldeconomie. Vanuit de VS volgen onder andere nog cijfers over de industriële productie en het consumentenvertrouwen. Ook is er aandacht voor de maandelijkse Britse economische ramingen. Verder verschuift de aandacht meer en meer naar de verkiezingsstrijd in Duitsland.