Grote demonstratie Catalaanse separatisten verwacht voor zaterdag
Catalaanse separatisten zullen naar verwachting zaterdag in groten getale de straten van Barcelona opgaan in de aanloop naar nieuwe onderhandelingen met de Spaanse regering. Het verwachte protest valt samen met de nationale feestdag van Catalonië, Diada, waarop de val van Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse Successieoorlog wordt herdacht.
Jordi Cuixart, leider van de afscheidingsbeweging Omnium Cultural, zei dat hij dit jaar hoopt „honderdduizenden mensen de straat op te krijgen” om „te bewijzen dat onze beweging vitaler is dan ooit”. Net als in andere jaren begint de mars om 17.14 uur, een verwijzing naar het jaar 1714. De slogan dit jaar is: ‘We zullen vechten voor onafhankelijkheid en winnen’.
In de herfst van 2017 probeerde Catalonië zich los te maken van Spanje. Leiders van de welvarende regio in het noordoosten van Spanje, die 7,8 miljoen inwoners telt, trotseerden een regeringsverbod om een afscheidingsreferendum te organiseren. Vervolgens vaardigden ze een onafhankelijkheidsverklaring uit.
De regering in Madrid reageerde fel. De figuren achter de actie werden gearresteerd en door de hoogste rechtbank van Spanje tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Andere Omnium Cultural-kopstukken vluchtten naar het buitenland.
Sindsdien nam het enthousiasme voor Diada af. In 2019 trok de Diada nog maar 600.000 mensen op de Diada af. Ter vergelijking: op het hoogtepunt in 2014 bracht de jaarlijkse demonstratie naar schatting 1,8 miljoen mensen ter been.
Vorig jaar werd de viering vanwege het coronavirus beperkt tot afzonderlijke evenementen die minder dan 60.000 mensen trokken. Inmiddels is de situatie omtrent corona verbeterd en is onlangs een verbod op bijeenkomsten van meer dan tien personen opgeheven. Mede daardoor verwachten Cuixart cum suis weer een grote opkomst.
De grote verwachtingen hebben ook te maken met het tijdstip van het protest. Komende week staan immers besprekingen op de agenda tussen de Spaanse minderheidsregering van premier Pedro Sanchez en de separatistische regionale regering van Catalonië. De separatisten hebben twee grote eisen: amnestie voor alle betrokken bij de onafhankelijkheidsverklaring van 2017 en een nieuw referendum over zelfbeschikking, dit keer met de goedkeuring van Spanje.
De regering in Madrid moet van beide eisen echter niets weten. De spanningen liepen deze week verder op nadat de Spaanse centrale regering plannen om de luchthaven van Barcelona uit te breiden had opgeschort, vanwege een „gebrek aan vertrouwen” in het regionale leiderschap van Catalonië. Deze spanningen leiden ook tot de verwachting dat veel Catalanen aan de demonstratie van zaterdag zullen deelnemen.