Irak–conferentie houdt vast aan verkiezingen in januari
Wereldleiders hebben dinsdag in Egypte de noodzaak voor het houden van verkiezingen in Irak op 30 januari 2005 onderstreept. Zij deden dat in de slotverklaring van de internationale conferentie over de toekomst van Irak in de badplaats Sharm el–Sheikh.
De Iraakse interim–minister van Buitenlandse Zaken Zebari verklaarde dat de verkiezingen niet uitgesteld worden, wat de situatie eind januari in Irak ook is. Volgens de secretaris–generaal van de Verenigde Naties, Annan, is de stembusronde essentieel voor het eindigen van het geweld in Irak.
Op de conferentie in Sharm el–Sheikh waren twintig ministers van Buitenlandse zaken, de economische grootmachten van de G8, de Verenigde Naties, de Organisatie van Islamitische Conferentie en de Arabische Liga vertegenwoordigd. Een deel van de delegaties uitte veel kritiek op de Iraakse overgangsregering en de Verenigde Staten. Egypte vindt dat alle grote offensieven waarbij burgerslachtoffers vallen en die nieuw geweld uitlokken, moeten stoppen. Het land refereerde daarbij aan de grote militaire actie in de opstandige stad Fallujah. VN–topman Annan herinnerde de overgangsregering aan haar verplichting in het hele land voor rust en orde te zorgen.
De gezamelijke verklaring aan het einde van de conferentie meldde, ondanks het verzoek van Frankrijk en Arabische landen, niets over de termijn waarop de coalitietroepen zich uit Irak terugtrekken. Wel benadrukte het slotwoord dat het verblijf van de internationale troepenmacht geen open einde mag hebben. Bovendien moet de internationale gemeenschap erop toezien dat Iraakse troepen het op den duur van de coalitie kunnen overnemen. Arabische landen lieten doorschemeren dat zij de terugtrekking het liefst voor het einde van 2005 zien.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier liet weten dat Parijs Irak financieel wil helpen. Maar hij benadrukte dat Frankrijk nooit militairen naar het land zal sturen.
De deelnemers aan de conferentie veroordeelden in hun slotverklaring ook alle terreurdaden in Irak. Ook riepen zij de interim–regering op resoluut met terrorisme af te rekenen. Bovendien verzochten zij alle partijen nadrukkelijk buitensporig geweld en burgerslachtoffers te voorkomen. Verder benadrukten de delegaties de hoofdrol van de Verenigde Naties bij het voorbereiden van de verkiezingen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell en zijn Iraakse collega Zebari riepen Syrië op de grenzen met Irak beter in de gaten te houden om te voorkomen dat terroristen, wapens en geld het land binnenkomen.