IND: meer aanvragen vergunningen niet-EU studenten dan in 2020
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft afgelopen maanden gemiddeld drie keer zoveel aanvragen voor studievergunningen verwerkt als in dezelfde periode een jaar geleden. Eind juli waren er al meer aanvragen binnengekomen dan in heel 2020 bij elkaar.
Vorig jaar kwamen er vanwege de coronamaatregelen minder aanvragen binnen dan normaal, aldus de IND. In totaal ontving de dienst ruim 12.000 aanvragen voor een vergunning. Eind juli van dit jaar waren er al meer dan 15.000 aanvragen ontvangen.
Vrijwel alle aanvragen (98 procent) zijn gehonoreerd, aldus de IND. De meeste verzoeken komen van studenten uit China, India, de VS, Turkije en Indonesië. Uit Groot-Brittannië zijn tot dusver zeshonderd verblijfsaanvragen binnengekomen. Studenten uit dat land hebben sinds de Brexit ook een vergunning nodig om in Nederland te kunnen komen studeren.
De meeste studenten van buiten de EU willen naar de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft. Ze komen het vaakst voor de studies Economics & Business, Engineering, Arts & Culture, Social Sciences, en Science.
Vergeleken met 2019 - het jaar voor de coronapandemie - zijn er tot en met juli van dit jaar ongeveer evenveel aanvragen binnengekomen voor studievergunningen, aldus universiteitskoepel VSNU. „Het coronajaar vertekent sterk, dus het is belangrijk om ook altijd naar de cijfers van voorgaande jaren te kijken”, aldus een woordvoerster.
Eind augustus meldde kenniscentrum studentenhuisvesting Kences dat het tekort aan woningen voor studenten komende jaren verder oploopt. Of dat er op dit moment al voor zorgt dat (niet-EU) studenten zich weer uitschrijven van hun studie omdat ze geen woning kunnen vinden, valt volgens de VSNU nog niet te zeggen.
De Universiteit Twente stuurde deze zomer een bericht aan internationale studenten die naar Enschede willen komen, met daarin de oproep om elders te gaan studeren als het niet lukt om een kamer te vinden. „Maar die boodschap geldt alleen voor EU-studenten”, aldus een woordvoerder maandag. „Juist vanwege de visumplicht voor studenten van buiten de EU bieden wij hen voor het eerste studiejaar een kamer aan.”
Volgens de VSNU beslaat het aandeel studenten van buiten de EU ongeveer een kwart van de 70.000 internationale bachelor- en masterstudenten aan de universiteiten.