Wandeling: Tussen Maas en Waal
In het Land van Maas en Waal, daar waar beide rivieren elkaar bijna raken, ligt het dorpje Heerewaarden. Maas- en Waaldijk liggen maar een paar honderd meter van elkaar af. Dat maakt verdwalen vrijwel onmogelijk.
De route begint bij bezoekerscentrum De Grote Rivieren, aan de rand van het dorp. Van daaruit ben je zo op de Waaldijk, waar alleen fietsers en wandelaars welkom zijn. De paar kilometer naar het westen zijn allesbehalve saai. Op de brede, drukbevaren Waal varen binnenvaartschepen af en aan, het een nog groter dan het ander. Zelfs de minst enthousiaste van de drie knullen die ik op deze tocht heb meegenomen, stopt acuut met vragen hoe ver het nog is.
Dichter bij de dijk roepen de uiterwaarden met hun vele vogels om aandacht. Aan de overkant van een plas scharrelt een witte vogel. Een zilverreiger kan het niet zijn, die loopt veel meer rechtop. Het moet een lepelaar zijn, meent een jeugdige vogelliefhebber in ons midden. Helaas is de afstand te groot om de karakteristieke snavel echt goed te zien. Volgende keer moet de verrekijker mee.
Op de plaats waar de route afbuigt richting Maas, lopen we eerst door naar de ruïne van Fort Sint Andries. De Spanjaarden bouwden hier in de Tachtigjarige Oorlog een fort en tot 1964 heeft dit strategisch gelegen punt een militaire bestemming gehad. Tijdens de Koude Oorlog speurden militairen vanaf een betonnen toren de lucht af om laagvliegende Russische vliegtuigen te onderscheppen. De toren is door Staatsbosbeheer van een metalen trap voorzien en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving.
Vanaf het fort zijn we zo bij Sluis Sint Andries, die kleine schepen de mogelijkheid geeft de Maas op te gaan. We besluiten niet verder van de route af te wijken, lopen de Waaldijk weer op en buigen algauw af richting de Maas.
Voor we langs deze rivier –vergeleken met de Waal niet meer dan een vriendelijk stroompje– weer richting Heerewaarden gaan, pakken we een stukje van de Buitenpolder mee. Een ruig, bebost gebied dat vraagt om goed schoeisel of laarzen. Het is het leefgebied van de bever, maar hoe goed we de boompjes die half in het water staan ook bekijken, knaagplekken zien we niet. Vlaaien van koeien, die de uitgestrekte grasoevers begrazen, des te meer.
De vele plassen in dit gebied zijn ontstaan door zand- en kleiwinning. De imposante schoorstenen van de steenfabriek steken nog steeds overal bovenuit, maar stenen worden hier niet meer gebakken. Een vroeger kleurrijke, maar nu vooral roestige hijskraan maakt het decor af.
Via de Maasdijk zijn we zo weer in Heerewaarden. Vermoeide of gehaaste wandelaars kunnen het hier verder voor gezien houden. Wie doorgaat, loopt dwars over de wallen van Fort de Voorn, eind zestiende eeuw aangelegd in opdracht van prins Maurits. Vervolgens gaat het opnieuw op de Waal aan, terug naar Heerewaarden.
Wandelen
Locatie: Heerewaarden
Kenmerken: Rivierengebied met forten en uiterwaarden
Lengte: 7 of 14 km
Tips onderweg
Bezoekerscentrum
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren toont een kleine expositie over natuur en geschiedenis in de streek. Ook leuk voor kinderen. Speeltoestellen en horeca aanwezig.
Sluis Sint Andries
Het Kanaal van Sint Andries verbindt Maas en Waal via een sluis. Het fietspad naast de brug biedt van boven af een spannende kijk op sluis en kanaal.
De Kopse Boom
Op het noordelijkste punt van de route staat pal aan de Waal een 30 meter hoge, monumentale populier. Schippers gebruikten hem voorheen als baken.
Zie ook: rivierenland.nl en bcdegroterivieren.nl.