Economie

Zorgen om aardappeloogst door schimmelvrees en nat weer

De aardappeloogst van dit jaar kan door een aardappelschimmelziekte en het slechte weer zomaar slecht uitpakken. Telers, wetenschappers en gewasbeschermers zeggen na een rondgang tegen ANP dat het nog even afwachten is, maar dat het geen topjaar wordt. Zaterdag wordt met de eerste Nationale Aardappelrooidag de nieuwe oogst gevierd, die in september en oktober van het land komt.

ANP
3 September 2021 15:05

„Dit is echt een schimmeljaar”, zegt landbouwonderzoeker Bert Smit van Wageningen University & Research (WUR). Smit denkt dat de opbrengst niet heel hoog zal zijn per hectare, onder meer door schimmelziekte phytophthora en de natte zomer. „Behalve bio-rassen zijn ook reguliere rassen verongelukt door schimmel, of ze zijn te hard gegroeid. Deze problemen zijn Noord-Europees, ze komen ook in landen om ons heen voor.” Of de soep ook zo heet gegeten wordt, hangt ervan af of in de opslag zich ook schimmel ontwikkelt. Dan kan de oogst alsnog bederven, zegt Smit.

Branchevereniging voor bio-aardappelboeren Bionext waarschuwde onlangs al voor een mislukte oogst bij biologische aardappeltelers vanwege de schimmelziekte. Nederland heeft 163.500 hectare aardappelenteelt. Daarvan is 1,25 procent, oftewel zo’n 2054 hectare, biologisch.

Gewasbeschermingsbedrijf Syngenta zegt dat dankzij het bespuiten van de aardappelgewassen de schade door de schimmelziekte in de gangbare teelt beheersbaar is gebleven, maar het is geen topjaar, aldus een woordvoerster. „De verwachting is dat de opbrengst dit jaar gemiddeld is. Dat komt onder meer door de weersomstandigheden. Het voorjaar was best koud, waardoor veel telers het planten of poten van aardappels hebben moeten uitstellen. Ook was er relatief weinig zon en de temperaturen waren laag.”

Ook aardappelteler Jos Souren uit het Zuid-Limburgse Simpelveld had last van het weer. „Half juli was gigantisch veel neerslag. Delen van mijn percelen zijn onder water gelopen. Die planten sterven dan af.” Souren zegt dat het preventief bespuiten van gewassen „gigantisch veel euro’s” en tijd kost. „De productie is afgenomen door de schimmelziekte.” Hij denkt door het weer tot een ton aan inkomsten mis te lopen. „Er is nog flink wat schade, want de marges zijn niet groot.”

Aan het begin van de coronacrisis hadden aardappelboeren ook al problemen. Doordat de horeca sloot, konden veel telers van frietaardappelen hun producten niet kwijt. Aardappelboeren moesten hun aardappels toen lang opslaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer