D66–motie godslastering haalt geen meerderheid
De Tweede Kamer heeft dinsdag de motie van D66 om artikel 147 in het Wetboek van Strafrecht over godslastering te heroverwegen, verworpen. De VVD, de LPF en de onafhankelijke Kamerleden Wilders en Lazrak steunden de motie (41 zetels). Bij de VVD stemde Kamervoorzitter Weisglas tegen de lijn van zijn eigen fractie en bij de LPF was dat Kamerlid Van den Brink.
De PvdA, SP en GroenLinks stelden in een stemverklaring dat zij net als D66 eveneens tegen de handhaving en zeker tegen een verscherping van het artikel zijn. Ze vinden dat iedereen in dezelfde mate wettelijke bescherming moet genieten en die voorziening biedt de wet al met andere artikelen. „Alles is even kwetsend", zei fractievoorzitter Halsema.
Toch stemden de drie linkse fracties met de christelijke fracties tegen, vooral omdat de discussie nu niet goed is gevoerd en het tijdstip van deze motie onjuist is. „De motie is nu onnodig en overbodig", aldus PvdA–leider Bos. Ze willen later een grondige discussie over grondrechten en vrije meningsuiting.
Ook het kabinet had al aangegeven niet gelukkig te zijn met het moment, omdat het een verkeerd signaal kan geven aan gelovigen. Minister Donner van Justitie haalde zich de toorn van vooral D66 op zijn hals, omdat hij artikel 147 juist wilde oppoetsen. Hij stelde ook dat er een breed onderzoek is naar juridische instrumenten om belediging, haatzaaien en godslastering te kunnen aanpakken.
D66 vindt echter dat duidelijk moet zijn dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen gelovigen en niet–gelovigen. Kamerlid Van der Laan weigerde de motie daarom terug te trekken, ook omdat ze die al had afgezwakt.
Donner zei na de stemming dat zijn uitspraken zijn vertekend en dat het hem gaat om de toon van het debat. „Als mensen windmolens nodig hebben om die te bevechten, dan kan ik alleen maar constateren dat dit debat ons beter bespaard had kunnen worden", aldus de bewindsman. Kamervoorzitter Weisglas stemde tegen omdat hij vindt „dat godslastering nu geïsoleerd is behandeld en buiten de context is geplaatst van waar het in Nederland nu om gaat."
Van der Laan zelf zei na afloop er alle vertrouwen in te hebben dat de motie het op een later tijdstip wel zal halen. Ze zal het bij een debat over de grondrechten, volgende maand, wederom proberen. Ook wil ze andere wetten schrappen die volgens haar achterhaald zijn, zoals de zondagswet die beperkingen stelt aan evenementen die de zondagsrust kunnen verstoren.
Ondanks de nederlaag staat het D66–Kamerlid nog steeds achter haar beslissing om de motie dinsdag in stemming te brengen. „Anders geef je het signaal dat je wel iets vindt, maar het niet durft te zeggen."