Groeiende industrie schreeuwt om gekwalificeerde technici
De vraag naar personeel in de Nederlandse industrie blijft toenemen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) nam de werkgelegenheid in augustus in het op twee na sterkste tempo toe dat ooit is gemeten.
Bedrijven hebben vaak moeite om voldoende gekwalificeerd technisch personeel te vinden, aldus de Nevi woensdag.
Door het sterke economische herstel en de fors gestegen groei van de industrie is er veel meer vraag naar extra werknemers. De banengroei was in augustus voor de zesde keer dit jaar groter dan de maand ervoor en 28 procent van de bedrijven maakte melding van grotere personeelsbestanden vergeleken met juli, aldus de Nevi.
Forse groei
De inkoopmanagersindex van de Nevi, die de industriële bedrijvigheid meet, kwam in augustus uit op een stand van 65,8. Dat is een kleine daling ten opzichte van juli, maar nog steeds het op vier na hoogste cijfer ooit, wat duidt op een aanhoudende forse groei. Een score onder de 50 geeft een krimp van de industriële activiteit aan, een score daarboven duidt op groei.
„Ondanks nieuwe problemen bij industriële toeleveranciers door het oplaaien van de Delta-variant van het coronavirus in Azië, laat de Nederlandse industrie wederom hoge productiecijfers en nieuwe exportorders zien in de maand augustus”, zegt David Kemps van ABN AMRO in een toelichting op het rapport van de Nevi.
Ook andere sectoren hebben moeite om aan medewerkers te komen. Het aantal vacatures bij winkels was aan het einde van het tweede kwartaal hoger dan voor de coronacrisis, meldde uitkeringsinstantie UWV dinsdag. Dat komt vooral door een blijvend grote vraag vanuit webshops en winkels die eten verkopen en een herstel bij overige winkels. Het aantal banen bij de zogeheten non-foodwinkels stijgt sinds maart weer langzaam naar het oude niveau, maar lag in april nog 3 procent lager dan voor corona.
Webwinkels
Webwinkels zorgden sinds mei 2020 maandelijks voor bijna 3 procent meer banen. Dat was tussen begin 2018 en april 2020 nog 1,3 procent per maand. Door winkelsluitingen werd het doen van onlineaankopen populairder. Onlinewinkels zijn onder meer op zoek naar magazijn- en klantenservicemedewerkers.
Het totale aantal vacatures in de detailhandel steeg tussen april en juni van dit jaar met 52 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Dat is de grootste toename sinds het begin van de coronacrisis. Volgens het UWV is het nog onduidelijk of dit slechts een inhaaleffect is of dat het aantal vacatures structureel hoog blijft.
Ruim 15 procent van de winkeleigenaren geeft aan problemen te ervaren door het personeelstekort.