Economie

Koopkracht consumenten en bedrijven neemt af

De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar 3 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds eind 2011.

Redactie economie
1 September 2021 10:40
Consumenten in de eurozone zagen in augustus onder meer de prijzen van voedsel stijgen.  beeld ANP, Ramon van Flymen
Consumenten in de eurozone zagen in augustus onder meer de prijzen van voedsel stijgen.  beeld ANP, Ramon van Flymen

Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft dat dinsdag bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers. In juli bedroeg de inflatie nog 2,2 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

De stijging is vooral veroorzaakt door de hogere prijzen voor energie. De prijs daarvan ligt ruim 15 procent hoger dan een jaar eerder. Ook industriële goederen werden flink duurder, net als voedsel, alcohol en tabak en diensten. Het komt erop neer dat consumenten en bedrijven voor veel zaken duurder uit zijn en dat hun koopkracht afneemt.

Behalve zaken als stijgende energieprijzen en hogere prijzen voor producten als gevolg van tekorten aan materialen sinds de herstart van de mondiale economie na de coronacrisis, spelen ook eenmalige effecten een rol. Zo daalde een deel van de prijzen vorig jaar of waren ze moeilijk te meten en is de vergelijking dus lastiger. Ook troffen verschillende landen vorig jaar maatregelen die de prijzen beïnvloedden, zoals Duitsland dat het hoge btw-tarief tijdelijk verlaagde en de uitverkoopperiode die in onder meer Frankrijk later plaatsvond.

ECB

De hoge inflatie vormt een test voor de Europese Centrale Bank (ECB). Die mikt op een geldontwaarding van 2 procent. Vooralsnog zien de beleidsmakers de inflatie als tijdelijk hoog en zijn er nog geen aanwijzingen dat de centrale bank zijn beleid gaat wijzigen.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt in een interview met persbureau Bloomberg dat de inflatievooruitzichten van de eurozone wellicht genoeg zijn verbeterd om de crisissteunmaatregelen door de ECB af te bouwen. Ook het obligatieopkoopprogramma dat loopt tot en met maart kan na afloop worden stopgezet, vindt hij.

Volgens de Nederlander is het zaak dat de ECB weer de discipline van voor de crisis gaat hanteren. „Ik verwacht een besluit dat niet onverenigbaar is met het beëindigen van het schuldopkoopplan in maart”, zei Knot vooruitlopend op de ECB-bestuursbijeenkomst van volgende week.

Toen de coronacrisis begon, tuigde de ECB net als andere centrale banken een groot stimuleringsprogramma op om rentes zo laag mogelijk te houden, zodat er nog genoeg geld bleef stromen naar bedrijven en huishoudens.

Met het afbouwen van steunmaatregelen is de ECB wat voorzichtiger dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Federal Reserve, die dit jaar begint met het inperken van de steun. In Europa is het economische herstel minder sterk al loopt de inflatie ook hard op. Wat meespeelt is dat het aantal coronabesmettingen hard oploopt wat het herstel ook in de weg zit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer