Rutte overlegt met Macron over voorkomen vluchtelingenstroom
Het voorkomen van een nieuwe vluchtelingenstroom was een van de hoofdonderwerpen van het gesprek dat demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond had met de Franse president Emmanuel Macron. Dat zei Rutte voorafgaand aan het gesprek tegen media.
„Het laatste wat je wilt is een herhaling van wat gebeurde in 2015 en 2016 met de Syrische vluchtelingencrisis”, aldus Rutte. „Iedereen is zeer gemotiveerd om dat te voorkomen.” Om zo’n nieuwe stroom te voorkomen is het volgens hem belangrijk dat enige mate van stabiliteit en normaliteit terugkeert in Afghanistan.
Verder overlegden Rutte en Macron over het terughalen van mensen uit Afghanistan. Daarvoor is het belangrijk dat je weer „een veilige presentie” krijgt in het land, aldus Rutte. De laatste Nederlandse diplomaten hebben het land vorige week verlaten toen de evacuatiemissie stopte.
Om mensen uit Afghanistan te krijgen zal Nederland „op enig moment” rechtstreeks contact hebben met de Taliban. Dat zal „onder heel strikte voorwaarden”, gebeuren, aldus Rutte. Het zal geen erkenning van het regime inhouden en het zal alleen als doel hebben om mensen te evacueren.
Afghanen die zelf naar buurlanden vluchten, kunnen „niet zomaar” naar Nederland komen. „Dat zal afhangen van de achtergrond van de mensen. Dat zullen we per geval bekijken.” Buitenlandse Zaken heeft lijsten opgesteld met mensen die geëvacueerd kunnen worden, zoals tolken. Rutte vindt dat andere vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen.
Landen in Europa werken volgens hem nauw samen om de evacuatie zo snel mogelijk weer op gang te brengen. Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) gaat naar onder meer Qatar en Pakistan. Die landen hebben invloed op Afghanistan en daarom is het belangrijk intensief contact met ze te hebben, aldus Rutte. Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot- Brittannië en Italië werken daarnaast samen aan een gezamenlijke post in de Afghaanse hoofdstad Kabul, meldde hij na afloop van het gesprek met Macron op Twitter.