Binnenland

Kroongetuige moordproces Caloh Wagoh: ik heb niemand ontzien

„Ik heb volledig open kaart gespeeld. Ik heb niemand ontzien.” Dat zei Tony de G. dinsdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, tijdens het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh (Eris). De G. (36) is kroongetuige in het proces. Hij heeft in het voortraject 25 verklaringen afgelegd, waarop justitie de zeer omvangrijke zaak heeft kunnen bouwen. In Eris staan inclusief De G. zelf 21 verdachten terecht, onder meer op verdenking van het plegen van vijf liquidaties.

ANP
31 August 2021 12:53

De rechtbank is dinsdag begonnen aan het verhoor ter zitting van de kroongetuige, waarin zijn voor zijn medeverdachten belastende verklaringen worden besproken. In totaal heeft de rechtbank negen dagen uitgetrokken voor het verhoor.

Justitie verdenkt de 36-jarige Spijkenisser De G. onder meer van betrokkenheid bij de moord op Jair Wessels, die in juli 2017 bij het station in Breukelen werd doodgeschoten. Nadien vluchtte hij naar Spanje, waar hij is aangehouden. De G. schetste dat hij na zijn arrestatie na overleg met zijn advocaat is gaan bekennen, omdat er veel bewijs tegen hem lag. Aanvankelijk wilde hij alleen over zijn eigen aandeel verklaren, later is hij ook over anderen gaan praten.

Daartoe behoorden ook zijn eigen vader en een man met wie hij zijn leven lang al bevriend is, tevens medeverdachte in de omvangrijke zaak. De G. gaf aan dat hij het daarmee nog steeds moeilijk heeft. Alleen ten aanzien van de hoofdverdachte in het proces, Delano ‘Keylow’ R., voelt hij zich niet bezwaard. Volgens De G. heeft R. tegen hem gelogen en kwam hij zijn beloften niet na. R. was de oprichter van Caloh Wagoh. Wat De G. over hem heeft verklaard, moet niet worden beschouwd als zijn persoonlijke wraak op hem, zo gaf hij aan.

De G. heeft de afspraken met justitie gebruikt als manier om uit de criminaliteit te kunnen stappen, zei hij. Hij was zijn leven lang bezig geweest met misdaad, maar betrokkenheid bij huurmoorden vond hij te ver gaan. Daarnaast had hij nog een belang: hij stond op een dodenlijst en moest zichzelf in veiligheid zien te brengen. Verklaringen van anderen dat hij al eerder bij moorden was betrokken verwees De G. naar het rijk der fabelen.

Het Openbaar Ministerie heeft De G. een gehalveerde strafeis toegezegd: 12 in plaats van 24 jaar. In verband met een recente wetswijziging wil het OM op een eis van tien jaar gaan zitten. De G. bezwoer de rechtbank dat hem geen enkele andere toezegging is gedaan, zoals een financiële beloning.

Naast de verklaringen van De G. beschikt het OM voor het bewijs over een grote hoeveelheid communicatie tussen de verdachten onderling. Daarin wordt volop over de moordpraktijken gesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer