Binnenland

Duitsland: minder corona, maar meer regels dan Nederland

Duitsland wil zijn coronabeleid niet langer laten leiden door de besmettingscijfers. In plaats daarvan moeten ziekenhuisopnames de doorslag geven bij keuzes rond versoepelen, vindt de Duitse gezondheidsminister Jens Spahn. Hoe bepaalt de Nederlandse overheid haar coronabeleid en kan zij een lesje van de Duitsers leren?

27 August 2021 20:01
Demonstranten protesteren tegen de coronaregels in Darmstad, Hessen. beeld Reuters, Kai Pfaffenbach
Demonstranten protesteren tegen de coronaregels in Darmstad, Hessen. beeld Reuters, Kai Pfaffenbach

Hoe bepalen de oosterburen hun coronabeleid?

Tot nu toe vormde het aantal besmettingen de belangrijkste factor voor het Duitse overheidsbeleid. Overschrijdt dit aantal de kritische grens van 50 per 100.000 inwoners van een deelstaat of regio, dan worden er lokale maatregelen getroffen om het virus in te dammen.

Dat moet anders, vindt gezondheidsminister Jens Spahn. Hij wil dat dit criterium uit de wet wordt geschrapt. Het aantal Covidpatiënten in het ziekenhuis acht hij een betere graadmeter voor het coronabeleid.

De Bondsdag, het Duitse parlement, moet nog wel instemmen met het voorstel.

Waarom wil Spahn dit?

De gezondheidsminister vindt dat deze grens geldt voor een niet-gevaccineerde bevolking. Inmiddels is 60 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd. Besmettingen zullen daardoor minder vaak tot ziekenhuisopnames leiden.

Uit Israëlische cijfers bleek onlangs nog dat vaccinatie negen op de tien ziekenhuisopnames voorkomt.

Wat beïnvloedt het coronabeleid in Nederland?

Op regionaal niveau is dat duidelijk: het aantal besmettingen én het aantal ziekenhuisopnames wegen mee. Boven een vooraf vastgestelde waarde komt een veiligheidsregio in een van vier risiconiveaus terecht: waakzaam, zorgelijk, ernstig of zeer ernstig.

Het ernstigste cijfer bepaalt het risiconiveau. Zo heeft regio Gelderland-Zuid het risiconiveau ernstig, omdat ze in een week tijd 18 ziekenhuisopnames per miljoen inwoners noteerde. Het aantal positieve testen, minder dan 100 per 100.000, heet zorgelijk, maar bepaalt het risiconiveau in dit geval niet.

En landelijk?

Landelijk bepaalt het ministerie van Volksgezondheid, met aan het hoofd minister De Jonge, welke maatregelen gelden. De minister laat daarbij niet alleen het aantal besmettingen meewegen, maar ook de ziekenhuisbezetting en de vaccinatiegraad, zo blijkt uit een Kamerbrief van 13 augustus.

In de brief schrijft De Jonge, als toelichting op de bekendmaking van de versoepelingen, dat de ontwikkelingen gunstig zijn: zo is het aantal bezette verpleegbedden gedaald van 522 op 2 augustus naar 439 op 12 augustus. Momenteel staat de teller op 440. Zorgelijk vindt hij dat 1,8 miljoen mensen nog niet immuun zijn. Als die groep in korte tijd corona oploopt, kan dat in potentie tot duizenden opnames leiden.

Hoe verhouden de Nederlandse coronaregels zich tot die in Duitsland?

Duitsland hanteert strengere maatregelen dan Nederland. Sinds 23 augustus geldt bij de oosterburen de 3G-regel, wat inhoudt dat iemand voor een bezoek aan bijvoorbeeld de kapper, een restaurant of concert moet zijn gevaccineerd, genezen of negatief getest.

Alleen deelstaten die langere tijd minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen noteerden, kunnen deze regel buiten werking stellen.

In Nederland zijn coronatoegangsbewijzen alleen vereist voor het bijwonen van evenementen waarbij geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Ons land telt overigens meer besmettingen dan de oosterburen: 100 tegenover 66 per 100.000 inwoners in de afgelopen week. Ook de ziekenhuisbezetting is hoger: in Nederland zijn momenteel 218 ic-bedden in gebruik –omgerekend 13 bedden per miljoen inwoners–, in Duitsland 653 –omgerekend 8 per miljoen.

Welke maatregelen gelden in België en het Verenigd Koninkrijk?

Bij de zuiderburen vervallen per 1 september de meeste beperkingen. Zo geldt er in de horeca geen maximum bezoekersaantal meer. Ook is thuis een onbeperkt aantal bezoekers toegestaan. Wel blijft het dragen van een mondmasker verplicht in onder meer winkels, het openbaar vervoer en bij verplaatsingen in horecazaken.

België noteert wekelijks zo’n 118 besmettingen per 100.000 inwoners – iets meer dan de 100 in Nederland. De situatie in ziekenhuizen in beide landen is vergelijkbaar: in België liggen er 643 Covidpatiënten, van wie 173 op de ic; in Nederland 658, van wie 218 op de ic.

De Britse overheid heeft 19 juli de meeste maatregelen opgeheven. Twee meter afstand houden hoeft sindsdien niet meer, evenmin als thuiswerken voor wie dat kon. Ook hoeven mondkapjes niet meer gedragen te worden, hoewel de overheid adviseert dit wel te doen op drukke plekken, zoals in de trein.

Het loslaten van de maatregelen heeft zijn prijs. Bij de overburen zijn ruim drie keer zoveel infecties als in Nederland: wekelijks zo’n 345 besmettingen per 100.000 inwoners. Er liggen momenteel ruim 6900 Covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 974 op de ic. Dat is verhoudingsgewijs 2,7 en 1,1 keer zoveel als in Nederland.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer