Economie

Reisjes, geld en feestjes voor ambtenaren

Golfreisjes, contant geld, een auto, een betaalde bruiloftsreceptie of een Rolls-Royce voor laten rijden bij je 40-jarige jubileum. De dagvaardingen van de zes ambtenaren die volgende week terechtstaan op beschuldiging van het aannemen van steekpenningen in de jaren negentig, tonen een rijk palet aan omkopingsvarianten.

ANP
23 November 2004 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

De hoogste straf die een ambtenaar daarvoor kan krijgen, is vier jaar cel. Dat blijkt uit de dagvaardingen die maandag in Rotterdam ter inzage zijn gelegd. Vier rijksambtenaren, een opzichter van de provincie Zuid-Holland en de voormalig directeur gemeentewerken van Hoorn staan volgende week voor de rechtbank in Rotterdam. Ook twee ex-werknemers van aannemingsbedrijven, onder wie klokkenluider A. Bos, zitten in het beklaagdenbankje. De rechtbank heeft vier dagen voor de behandeling uitgetrokken.

Vooral enkele ambtenaren van Rijkswaterstaat lijken de vruchten te hebben geplukt van hun innige samenwerking met aannemers. Het Groningse Koop, maar ook bijvoorbeeld de wegenbouwdivisie NBM van BAM en KWS van VolkerWessels legden de ambtenaren in de watten, beschrijft de dagvaarding.

De 58-jarige J. H. J. was in zijn baan als hoofd realisatie werken van de directie Noord-Holland van Rijkswaterstaat een uitgesproken golfliefhebber. Hij mocht putten in Schotland en Zwitserland met behulp van een golfsetje ter waarde van ongeveer 5000 gulden in ruil voor werk door Koop-bedrijven aan de A10 en de IJ-Boulevard.

Ook de even oude rijksambtenaar J. P. A. J. werd volgens het openbaar ministerie in zijn tijd als rayonmanager autosnelwegen van de directie Noord-Brabant beloond door Koop. Hij zou voor zichzelf een cheque hebben laten uitschrijven van 15.275 gulden, een reisje naar Curaçao hebben mogen maken, cash van 5000 of 8000 gulden hebben geïncasseerd en zonder betaling klusjes aan zijn eigen woning hebben laten doen.

De inmiddels 62-jarige J. van der W. zat als projectleider van de directie Noord-Holland van opdrachtgever Rijkswaterstaat als een spin in het web van de wegenbouw. Hij was onder meer betrokken bij de aanleg van de bijna 300 miljoen euro kostende Zuidtangent, de vrije busbaan tussen Amsterdam-Zuidoost, Schiphol en Haarlem. Wegenbouwer NBM legde hem in de watten. Zo kreeg hij onder meer een nieuwe keuken in zijn huis en voor de kosten van zijn huwelijksreceptie van 3761,50 gulden zou KWS zijn opgedraaid.

Ook zijn veertigjarig ambtsjubileum ging de bouwwereld niet onopgemerkt voorbij. Van der W. pakte voor 6579,75 gulden uit met een receptie en liet zich erheen rijden in een voor 1235 gulden gehuurde Rolls-Royce. De aannemerscombinatie van de Zuidtangent (waaronder Strukton en HBG) was zo vriendelijk de kosten te betalen.

Als een van de omkopers staat klokkenluider Ad Bos terecht. Justitie beschuldigt Bos ervan dat hij degene was die golfreisjes en ook het bordeelbezoek regelde voor het eerder genoemde hoofd van Rijkswaterstaat, J. Evenals een beschuldigde collega van een ander aannemingsbedrijf kan Bos maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Voor het feit dat hij de bouwfraude aan de kaak stelde, is Bos nooit beloond.

Het onderzoek tegen de zes ambtenaren en twee werknemers van een bouwbedrijf begon in november 2001, toen de schaduwboekhouding van wegenbouwer Koop door Bos naar buiten werd gebracht. Er zou nog een zevende ambtenaar voorkomen, maar over die zaak is volgens het OM nog geen beslissing genomen.

De rechtbank is vorige maand begonnen met de behandeling van de bouwfraudezaak waarbij vier grote bouwbedrijven en enkele van hun medewerkers terechtstaan. De eerste zittingen zijn achter de rug. De rechtbank hoort extra getuigen die de verdediging naar voren heeft geschoven en zet de zaak begin volgend jaar voort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer