Den Haag: Evacuaties nu definitief gestopt
De Nederlandse evacuatieoperatie in Kabul is voorbij. De laatste twee vluchten met evacués landden in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend op Schiphol.
Aan boord waren onder meer de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt. Een dertigtal tolken die geëvacueerd hadden moeten worden is achtergebleven in Afghanistan, zei minister Bijleveld van Defensie vrijdag. Er waren sinds 15 augustus nog 67 tolken die op de evacuatielijst stonden. Van hen is ongeveer de helft met hun gezinnen geëvacueerd.
Minister Kaag (Buitenlandse Zaken) kan nog niet zeggen hoeveel mensen die Nederland had willen evacueren zijn achtergebleven in Afghanistan. Ze twitterde het „verschrikkelijk” te vinden „om Afghanistan na 20 jaar op deze manier te moeten verlaten.”
Of Nederland eerder had moeten beginnen en het achterlaten van mensen daarmee vermijdbaar was geweest, vindt Kaag een vraag voor later. „Ik denk dat we een hele goede evaluatie gaan uitvoeren. Maar voor nu, iedereen die we achterlaten, dat voelt verschrikkelijk.”
Het einde van de evacuatiemissie is „verschrikkelijk nieuws” voor de Afghanen die het land nog wilden verlaten, aldus premier Rutte. Alles zal gedaan worden om de achterblijvers te helpen, zei hij.
Defensie evacueerde de afgelopen week ruim 2500 mensen uit Afghanistan, onder wie meer dan 1600 mensen met Nederland als bestemming. Onder de evacués zijn Nederlanders, tolken en hun gezinsleden en mensen die in het verleden in Nederlandse dienst hebben gewerkt en daardoor mogelijk gevaar lopen nu de taliban de macht in het land hebben gegrepen. Hoeveel personen moesten achterblijven is niet bekend.
Commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim sprak van een dubbel gevoel. „Trots op het harde werk van onze mensen, maar ook grote zorg voor hen die we niet hebben kunnen meenemen.”
Spoeddebat
De Tweede Kamer wil een spoeddebat over het einde van de evacuatie. „Dit is een zwarte dag voor iedereen die nu nog vastzit in Afghanistan”, aldus VVD-Kamerlid Van Wijngaarden donderdag. Volgens hem is de grote vraag nu hoeveel Nederlanders en Afghanen nog vastzitten in Kabul en „hoe we hen daar weg krijgen”, liet hij weten. CU-Kamerlid Ceder sprak van „een grote tragedie” dat veel mensen in angst en grote onzekerheid moeten achterblijven. „Wat mij betreft presenteert het kabinet zo snel mogelijk alternatieve evacuatiescenario’s.” Hij vroeg met meerdere partijen een spoeddebat aan.
Nederland houdt tot en met 31 augustus een vliegtuig, een aantal militairen en een klein ambassadeteam paraat om zo mogelijk „tegen de huidige verwachtingen in” meer mensen te kunnen wegvoeren.